Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белият дом удвои оценката си за влиянието на частичното спиране на федералното правителство върху БВП на САЩ

Белият дом удвои оценката си за негативното отражение върху БВП на САЩ от частичното спиране на дейността на Федералното правителство, известно като "шътдаун", съобщава телевизия CNBC, цитирайки неназовани източници от администрацията на Доналд Тръмп.

Според информацията икономическият екип на американския президент вече прогнозира, че т.нар. "шътдаун" (прекратяване на работата на множество звена на държавната администрация поради липса на финансиране) ще доведе до отнемане на 0,1 процентни пункта от растежа на БВП на САЩ през всяка една седмица, в която продължава частичното спиране на дейността на федералното правителство. Досегашните оценки бяха за отнемане по 0,1 проценит пункта от икономическия растеж, но на всеки две седмици на "шътдаун".

Завишената оценка за негативния ефект се дължи на добавяне на загубите от частни изпълнители, които също са без работа, както и загубите от други държавни разходи, които не бяха включени в предишната оценка на Белия дом, която касаеше само около 800-те хиляди федералните служители, които не получават заплати през този период.

Това предполага, че ако временният "шътдаун" на част от американската държавна администрация продължи до края на месец януари, това може да може да доведе до отнемане на половин процентни пункта от брутния вътрешен продукт, посочиха пред CNBC източници от Белия дом.

Редица анализатори са категорични, че ако федералното правителство не възстанови напълно дейността си в рамките на първото тримесечие, БВП за този период ще отбележи спад на годишна база.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени