Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11 души са били помилвани от президентската институция от 2017-а досега

| обновено на 15.01.19 в 18:23
Снимка: БГНЕС

Близо 380 са молбите за помилвания, подадени до Комисията по помилванията при вицепрезидента , като "да" на поискана милост е казала Илияна Йотова на 11 души. Последният случай е от 9 януари, стана ясно от днешната работна среща със съдебните репортери, организирана от Комисията по помилванията при вицепрезидента, за да представи работата си. Тя предшества един голям отчет, който тази комисия ще направи, когато дойде време да се отчита цялата президентска институция, тъй като на 22-ри януари ще се навършат две години от встъпването на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова на "Дондуков" 2.

Деликатно и внимателно се преценяват многото молби за помилване, които идват в институцията. Прави впечатление, че голяма част от помилваните 11 души са със сериозни здравословни проблеми, а в два от случаите помилване е дадено в полза на децата, които са били болни. Има и един случай, свързан с корекционното поведение на осъдения, поискал милост.

Според статистиката много домашни насилници са поискали милост от вицепрезидента, въпреки че те са били осъдени за други престъпления. В 3/4 от случаите, в които се коментира тяхното поведение, Илияна Йотова е забелязала, че тези хора нямат усещането, че да малтретират семейството си е престъпление. Прави впечатление и интернационализирането на престъпленията, заради които хора са поискали милост – сводничество, трафик на хора и на дрога. Това затруднява работата на Комисията, тъй като тя трябва да събира алтернативна информация от страните, в които се намират хората или където се е развило престъплението, уточни Йотова.

Подробности може да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени