Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ромски поглед към „ромския въпрос“

Снимката е илюстративна
Снимка: БНР, архив

След протестите във Войводиново, нападението над курсанти и изказванията на вицепремиера Красимир Каракачанов, общественото внимание отново беше насочено върху малцинствата и по-специално ромите.

Свое виждане за  интеграцията и проблемите в общността имат и ромските деца от Сухиндол и Бяла Черква. Там има по едно училище, където над 80 на сто от децата са от ромски произход.

„Няма нужда да ги делим по раса, по вероизповедание. Децата ни не са агресивни и са много толерантни едно към друго“, каза Гергана Димитрова - учителка по история и води школа по народни танци с 60 деца в сухиндолското училище. „Как задържате ромските деца в училище? Като ги обичаме. Те знаят, че трябва да се променят, трябва да променят начина на живот на своите семейства“.

За пример учителката дава ромка с 11 деца, които учат, но признава, че има проблеми с отпадащите ученици, особено момичета, заради ранни бракове. Наскоро училище прекъснала деветокласничка, която родила дете.

12-годишната Даяна от Бяла Черква казва, че не разбира възрастните, които спорят добри или лоши са ромите. „Не се чувствам по-различна, защото съм ромка. Нямам обяснение, че в обществото мислят, че ромите са лоши. Има различни роми – някои добри, някои лоши“.

 Според 16-годишната Виктория от Сухиндол ромските проблеми се раздухват тенденциозно от политиците, които се сещат за общността, когато наближат избори.

„Решават да им събарят къщите зимно време, което не е много добре. Те гледат да ги намалят по някакъв начин тези роми, въпреки че когато стане въпрос за избори, винаги избират тях да им купят гласовете. Ромската интеграция не се случва в България, не им се получава. Хората разбраха, че тази пари, които трябваше да бъдат за ромската интеграция, бяха скрити и оползотворени за нещо друго“.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна