Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Керемедчиев: Ако няма Брекзит до 29 март - британски евродепутати ще могат да кандидатстват за ЕП

| обновено на 15.01.19 в 19:47
Снимка: БГНЕС


Малко вероятно е британският парламент да гласува "за" предложението на Тереза Мей във връзка с подписания вече меморандум между лидерите на ЕС и самият премиер. Това заяви в интервю за предаването ни "Нещо повече" бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

„Това не е крайният договор, който се подписва между Великобритания и ЕС за Брекзит - това е предварителен документ, който залага преговорите, които трябва да продължат до 2020-а година, когато трябва да се подпише нов документ“, уточни той:
„Така че даже и да се вземе в момента решение за постигнатите договорености, всъщност се премества проблемът за след около година и половина. А през това време Великобритания ще остане като донор на ЕС, но няма да има право на глас, както и ще остане в Търговското споразумение, така че за британците днешния ден, независимо как ще гласува парламента, не е краят на този кошмар.

Независимо с колко гласа премиерът загуби при предстоящото днес гласуване, Тереза Мей ще загуби постигнатите договорености с ЕС, подчерта Керемедчиев:
„Оттук нататък всички действия, които ще предприемат Тереза Мей и британското правителство, ще са негативни, защото даже и да не мине това предложение през парламента - решението е за отлагане на Брекзит или за нови парламентарни избори, които отново ще наложат отлагане на Брекзит. Те няма да са добре и за ЕС от гледна точка на предстоящите избори за Европейски парламент.

„Ако Великобритания не излезе от ЕС до 29 март, то това ще означава, че британски евродепутати ще могат да кандидатстват за работа в Европейския парламент“, както и да участват в избори, за да влязат в него, обясни Керемедчиев, според когото в „Европейския парламент ще настане пълен хаос“ при евентуален „
Брекзит след шест месеца“, тъй като въпросните депутати ще трябва да освободят заетите от тях места в институцията, а не е и ясно как те ще бъдат разпределени след това.

„Най-малко вероятен като вариант е "твърд Брекзит", т.е. излизане без споразумение, тъй като и самите депутати в британския парламент гласуваха, че такова решение не може да бъде взето от кабинета без да се съгласува с парламента“, каза още бившият заместник външен министър, според когото „ако се тръгне към предоговаряне - това означава отново връщане на колелото в изходна позиция“.
„Възможността за втори референдум също е вероятна, но разделението при самите британци е достигнала до много високо ниво“, добави Керемедчиев, според когото „най-вероятният вариант е отхвърляне на предложеното от Тереза Мей споразумение с ЕС от британския парламент, а след това създаване на комисия в парламента за продължаване на преговорите с ЕС и или втори референдум, или отлагане на Брекзит с шест месеца“.  

Според Милен Керемедчиев британският премиер Тереза Мей „би спечелила един вот на недоверие“, ако й бъде поискан.
„А ако се стигне до втори референдум и се стигне до такова решение, за което Тереза Мей е категорично против - тя сама би подала оставка, защото това е изцяло в разрез с нейните вярвания“, каза още той.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени