Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хр. Бойчев: Героите на "Оркестър Титаник" са обединени от мечтата да променят живота си

Утре вечер в Сатиричния театър е премиерата на постановката „Оркестър Титаник“ на драматурга Христо Бойчев.

„На 16 януари е предпремиерата“, напомни в интервю за предаването ни „12+3“ Христо Бойчев за постановката, с която той се завръща на българската театрална сцена.

Героите в „Оркестър Титаник“ са малки, обикновени хора – неудачници и скитници, които обитават малка ж.п. гара, на която влак никога не спира.
„Те са обединени от мечтата да променят живота си, както и алкохолът като общ интерес“, обясни Бойчев, но не сподели каква е философията на пиесата, тъй като според него „ако един автор може да назове по някакъв начин идеята на пиесата си, това значи, че тя е по-елементарна, а и на зрителя също ще му бъде елементарна“.

„Зрителят не е по-глупав от автора, а и винаги трябва да остане нещо недоизказано, нещо недоразбрано до края на една пиеса в театъра“, подчерта сатирикът, чиито четири пиеси се играят на 40 български сцени в края на 1989 година.

„Авторът никога предварително не може да каже кой негов текст ще има успех по сцените и дали въобще ще стане текст“, добави Христо Байчев, който е носител на редица престижни международни отличия за работата си.
„Като писах постановката „Полковникът-птица“ бях в много лоша кондиция – нямах вдъхновение, нямах нищо, а изведнъж се оказа, че някаква енергия има в този текст. Тази пиеса има много косури, но има и енергия, която по някакъв начин привлича режисьорите по света“, добави драматургът за една от постановките си, издигнали го на световно ниво и достигнали  театралните сцени на пет континента.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени