Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът даде мандат на правителството за преговори със САЩ за покупка на Ф-16

Посолството на САЩ и американската компания "Локхийд Мартин" приветстваха решението

| обновено на 16.01.19 в 14:43
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Със 130 гласа "за" ГЕРБ, ДПС, част от "Обединени патриоти" и двама независими дадоха днес мандат на правителството да започне преговори със Съединените щати за придобиване на нов тип боен самолет Ф-16. Против гласуваха 84 народни представители от БСП, "Воля" и НФСБ.

С подкрепеното решение се предвижда още парламентът да разреши проектът за международен договор да се отклони от задължителните изисквания, посочени в Актуализирания проект за инвестиционен разход за "Придобиване на нов тип боен самолет", на база на полученото предложение от САЩ. Беше прието в преговорния екип да участват министрите на отбраната, на икономиката, на външните работи и на финансите.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов подчерта в края на дебатите, че с днешното решение се осигурява модерна и боеспособна българска армия:

"За да  има баланс на силите в региона, България трябва да купи най-мощното и най-доброто оръжие. Ако ние закупим самолета Ф-16, блок 70, ние ще имаме предимството, че ще имаме най-модерният самолет от всички балкански държави".

С мандата се възлага на Министерски съвет да подготви проект на международен договор и да проведе преговори със Съединените щати за придобиване на Ф-16.

В кулоарите на парламента министърът на отбраната лично стисна ръката на депутати от ДПС и благодари за подкрепата, която дадоха, за да може решението да мине. Оттук нататък, според несекретната част да доклада, правителството трябва да подготви проект на международен договор и проведе преговори за новия тип боен самолет. Премиерът Борисов ще трябва да създаде организация за изготвяне на проекта на международен договор.

Първата среща по темата дори няма да е по време на очертаващото се посещение в САЩ на премиера, а през февруари в Брюксел с изпълняващия длъжността секретар на отбраната, каза Каракачанов

Парите за проекта са гарантирани през националния план за 2 процента от БВП, подчерта министърът. Според него предложението е съгласувано с финансовия министър Владислав Горанов, който ще участва в преговорния екип.

Красимир Каракачанов обаче не каза какви условия е поставил финансовия министър, за да се съгласи с падането на тавана от 1,8 млрд. лв. Българската страна най- вероятно ще настоява за разсрочено плащане.

Докато САЩ посочиха още в началото на процедурата, че потвърждават офертата си за еднократно заплащане на целия пакет след подписване на Договор за изпълнение. Военният министър  подчерта, че няма натиск за избора на самолет.

Посолството на САЩ приветства решението, прието днес от Народното събрание, за начало на преговорите за придобиване на нови самолети Ф-16 блок 70 от "Локхийд Мартин".

US компанията също приветства решението, като подчерта, че предложените машини отговарят напълно на новоотбранителните нужди на България, а и българската икономика и индустрия също ще спечелят.

Политическите сили и в средите на опозицията, и в средите на управляващите се изказаха разнопосочно по правителственото решение, в което както искане за мандат, се предвижда и отклонение от предварителната цена.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обяви подкрепа без възражение:

"Когато става въпрос за националната сигурност, популизмът няма място. Ние говорим за купуване на сигурност, а не просто купуване на бойни самолети".

От БСП заявиха, че подкрепят мандата за преговори, но не и отклонение от цената.

"Искате от нас да вземем решение, с което да подпишем празен чек на правителството. Не приемаме игрите със стотици милиони в името на неясно формулирани ползи. Дали сме съгласие за таван от 1,8 милиарда лева и няма да отстъпим от него, защото България не може да си позволи да похарчи повече за това", каза Кристиан Вигенин.

Владимир Тошев от ГЕРБ обоснова подкрепата за мандат за преговори:

"Ако днес вземем решението правителството да преговаря за Ф-16, блок 70, ние ще имаме по-добра цена, която ще влезе в рамката и ще имаме една доставка, която ще ни гарантира едно бъдеще на авиацията в следващите минимум 40-50 години".

Лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки попита и опозиция, и управляващи:

"Вие допитахте ли се до тях дали те искат да ги харчим за железа или искат да ги харчим за здравеопазване, образование, национална сигурност, решаване на демографските проблеми".  

В средите на патриотите Националният фронт за спасение на България се обяви против, а ВМРО - "за". Лидерът на НФСБ Валери Симеонов възрази:

"За нас това е едно неразумно, неуместно харчене на пари. И ако се прави такова, то трябва да се прави с възможно най-малко средства. С други думи, ние считаме, че трябваше да се ориентираме към европейско производство, самолети с европейско производство".

Милен Михов от ВМРО предупреди за негативите:

"Днес това ако направим, ще бъдем всичките в бяло, но ще оставим авиацията по бели... няма как да кажа какво. Със сигурност ще изхарчим много народни пари за поддръжка на старата авиация".

По време на дебатите от БСП поискаха в пленарната зала да бъде извикан премиерът Бойко Борисов, а ГЕРБ настояха в парламента да се извика държавният глава Румен Радев като главнокомандващ българската армия.

Бившият посланик в САЩ Елена Поптодорова прогнозира, че е до броени седмици в страната ни ще дойде американският преговорен екип. Месец или два ще отнеме на американската страна да изготви т. нар. писмо за оферта, което българската страна да разгледа, каза Поптодорова. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!