Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските и сръбските власти ще обсъдят проблема със замърсяването в Западните покрайнини

| обновено на 16.01.19 в 12:47
4
Снимка: БГНЕС

До седмица българските и сръбските власти ще обсъдят проблема със замърсяването на почвата и водите в Западните покрайнини. Това стана ясно след проведената среща между министъра на околната среда и водите Нено Димов и протестиращите граждани от Босилеград и Кюстендил, които тази сутрин се събраха на демонстрация пред сградата на екоминистерството.

Протестиращите, организирани от инициативен комитет „За чиста природа“ - Кюстендил и сдружение „Балканка“ - София, упрекват екоминистерството в бездействие по отношение на кризата в Босилеград и подчертават, че мина „Караманица“ използва „убийствени технологии за добив на олово, мед и цинк“.

„Това е директна атака на сръбската държава срещу здравето на хората и другото е здравето на природата. Питейната вода на Долно Тлъмино, село от другата страна на границата, е 13 пъти над нормата съдържание на арсен“, заяви Димитър Куманов от сдружение „Балканка“ - София.

Затова гражданите призоваваха: 

„На най-високо държавно ниво, ниво министър-председател, да се срещат със сръбските власти и не да си говорят за това как ще организират световното първенство по футбол през 2030 година, ами да си говорят затова как сърбите тровят нашите хора“.

„Нашите, с безотговорните изявления на министър Димов, дадоха оръжие в ръцете на сърбите, които в момента навсякъде казват, че според българския министър няма никакъв проблем в района. В реката не тече вода, там тече бяла каша, която вдига пяна от химическите елементи, които вътре се използват за тази флотация директно. Няма никакво пречистване. Искаме да имаме нормални условия на живот. Хубаво е да имаме ракова болница, но е по хубаво да не сме болни от рак".

Сред исканията на протестиращите попадат още - незабавното прекратяване на работата на ВЕЦ „Пчелина“ и отмяна на решението за проучване за добив на злато в мина „Злогош“, която според гражданите ще отрови питейните водоизточници край Кюстендилско.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов прие протестиращите на среща и заяви:

„Имам уверението, че в следващите дни ще се състои среща между мен и сръбският ми колега“.

Александър Димитров от сдружение „Глас Босилеград“.

„По-добре късно, отколкото никога, да се вземат наистина едни важни мерки, с които ще успокоим местното население“.

По отношение на искането за отмяна на решението за проучване на възможностите за добив на злато в мина „Злогош“ край Кюстендил, гражданите получиха следното уверение.

„Договорът може да бъде сключен от страна на Министерство на енергетиката, но за да влезе в сила, трябва да бъде направена преценка по съвместимост по Закона за околната среда от страна на министерството. Ако не се вземе положителна оценка, тогава няма да влезе в сила договорът“, обясни общинският съвет от Кюстендил инж. Огнян Атанасов.

Въпреки това в края на срещата сред протестиращите все още се чуваха възгласи за оставката на Нено Димов.

„Той трябваше да поеме някакви по твърди ангажименти. Това, за което ние настояваме, е оставка на този министър. Той не може да се справи с този казус“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия