Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Т. Тошев: С до 40 лева месечно ще се увеличат вноските по новите ипотеки

Тихомир Тошев
Снимка: Ани Петрова, БНР


С между 20 и 40 лева месечно ще се увеличат вноските по новоотпуснатите ипотечни кредити, прогнозира пред БНР кредитният консултант Тихомир Тошев. Нарастването ще се усети плавно през годината и е на база на настоящата цена на жилищните заеми. Тошев е категоричен, че заради високата ликвидност на банките и конкуренцията на пазара, когато започне ръстът на цените на кредитите, той ще бъде минимален.
   

„По всички отпуснати кредити клиентите трябва да си прочетат внимателно договора за кредит, да видят тяхната лихва за кой пазарен индекс е вързана и да следят движението на този пазарен индекс. По изтеглените вече кредити лихвите ще нараснат тогава, когато пазарният индекс, който определя тази лихва, тръгне нагоре“, обясни експертът в предаването „Пред всички“.

По думите му големите ръстове на ипотечното кредитиране крие рискове. Ако хората не си правят разумно сметката, могат да изтеглят ипотечен кредит, който след няколко години да се окаже, че ще бъдат затруднени да обслужват, защото лихвите не са фиксирани, предупреди Тихомир Тошев. Той посъветва потребителите всичките им задължения да бъдат не повече от 30% от месечния им доход. Според него банките оценяват добре кредитоспособността на клиентите си.

Тошев смята, че лихвите при потребителските кредити ще се запазят на сегашните нива – 5 до 7%. Той очаква кредитният пазар да расте във всички сегменти: „Очаквам ръст между 3 и 5% при ипотечните и между 5 и 8% при потребителските кредити“. Според него ще има задържане на цените на имотите като цяло, което ще е плюс за банковото кредитиране.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!