Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС отхвърли законопроекта на БСП за борба срещу двойните стандарти при храните

Снимка: Мария Димитрова

Законопроектът на социалистите за борба срещу двойните стандарти при храните предизвика спорове в пленарната зала. Мнозинството в Народното събрание отхвърли законопроекта, БСП ги обвини, че подкрепят нелоялните практики, а ГЕРБ, че законопроектът се прави само с цел популизъм.

Промените в Закона за храните предвиждаха за всички продукти, които са на българския пазар и са произведени извън страната, да се изисква сертификат за съответствие, който да показва, че се спазват изискванията за еднакво качество и еднакво влагани суровини във всеки един от продуктите, който присъства на българския пазар.

Законодателната инициатива беше подкрепена само от ДПС.

Драгомир Стойнев от левицата реагира остро при отхвърлянето на законопроекта.

"Не е нормално ГЕРБ да подкрепя двойните стандарти при храните. Вие де факто искате българските граждани да продължават да ядат различна храна спрямо това, което ядат европейците".

Председателят на земеделската комисия Десислава Танева от ГЕРБ обаче контрира:

"Предложеният законопроект не може да породи правен ефект и се прави единствено и с цел политическо говорене и популизъм. Изцяло новият закон за храните, който бе приет от МС и разгледан и приет от Народното събрание на първо четене, е на втора нотификация пред Европейската комисия, която приключва на 21 януари този месец".



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени