Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските евродепутати:

Всички сценарии за Брекзит остават на масата

Правата на българите във Великобритания ще бъдат гарантирани

| обновено на 16.01.19 в 15:57
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Всички сценарии за излизане на Великобритания остават на масата. Това коментираха част от българските евродепутати в Европейския парламент в Страсбург след снощната съкрушителна загуба на британския премиер Тереза Мей в Камарата на общините при гласуването на нейната сделка за Брекзит.

Според представителите ни в институцията ситуацията след отхвърлената сделка предизвиква хаос и несигурност за това по кой точно път ще поеме Великобритания.

Правата на българските граждани, живеещи във Великобритания, ще бъдат гарантирани дори и при сценарий за излизане на кралството без сделка. Това коментира в кулоарите на ЕП в Страсбург българският евродепутат от ЕНП и ГЕРБ Емил Радев.

"Целият Европейски съюз стои зад гражданите на държавите членки. Българските граждани ще бъдат третирани така, както гражданите на Германия, Франция, Полша и така нататък. Ясно показаха европейските лидери, че по всякакъв начин ще защитят правата на над 3,6 милиона европейски граждани, които живеят, работят и учат във Великобритания, така че нямам притеснения на този етап. Въпросът е наистина със споразумението да се уредят всички спорни въпроси, а не при вариант на твърд Брекзит да се договарят едно по едно и да възникнат редица трудности от чисто административен характер за гражданите на България, които живеят и работят във Великобритания".

Двата най-добри варианта са излизане със споразумение или Великобритания да остане в общността, допълни Радев и каза, че ЕС е подготвен и с резервен план за твърд Брекзит, така че да бъдат избегнати сътресения за европейските граждани.

"Топката е в полето на Великобритания", каза от своя страна българският евродепутат от групата на социалистите и демократите и БСП Момчил Неков:

"Всички варианти са на масата. Единственото ясно е, че няма никаква яснота, хаосът е пълен. Най-важното е, че бизнесът се вози вече на това влакче на ужасите две години и половина и британското правителство действа така все едно има цялото време на света".

Излизането на Великобритания без сделка не е в интерес нито на Лондон, нито на Европейския съюз, коментираха още пред "Хоризонт" български евродепутати.

Според Ева Майдел от ЕНП/ГЕРБ подобен сценарий може да доведе до хаос и несигурност за бизнеса:

"Със сигурност не е в интерес на Великобритания да излезне от ЕС без тази сделка, защото в деня, в който те излязат без такова споразумение, без ясен преходен период, това със сигурност ще създаде много голям хаос, много голяма неяснота за бизнеса и голяма несигурност".

Трябва да се потърси политически консенсус в Лондон между консерватори и лейбъристи, коментира евродепутатът от ДПС/АЛДЕ Илхан Кючюк:

"Най-добрият вариант и за ЕС, и за Обединеното кралство е да останем съюз от 28 държави. Винаги има вариант и затова трябва да има разбиране и от двете страни. ЕС трябва да продължи политиката си по отношение на Великобритания и със своите червени линии, които бяха заложени още преди две години".

Ангел Джамбазки от Европейските консерватори и реформисти/ВМРО прогнозира, че Тереза Мей умишлено ще забави следващото гласуване на сделката ѝ:

"Най-вероятно госпожа Мей ще изчака трите дни, които има сега според правилата на Камарата на общините и ще се опита да протака следващо гласуване, колкото е възможно  по близко до 29 март с идеята да стресне и лейбъристите, и своите собствени народни представители".

Българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев коментира:

"Смятам за изключително важно младите поколения на Европа да получат паметта за 20-ти век обективно представена, за да не бъдат лесна жертва на дезинформационни кампании, на популизъм, за постигането на определени политически цели. Има едно изречение на Роналд Рейгън по този въпрос, че свободата е винаги на едно поколение разстояние. След едно поколение много неща се забравят и има риск да се повторят страданията, независимо дали от националсоциализма, хитлеризма, фашизма, болшевизма, комунизма. Това са страдания за милиони хора, което е довело до идеята в Европа, вместо да се избиваме по бойните полета, е по-добре да сме заедно в един демократичен, свободен Европейски съюз. Но тази свобода не е даденост, тази свобода трябва да бъде и защитавана от тези популисти, които предлагат лесните решения на комплексни и трудни въпроси".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна