Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко отслабване на германската инфлация през декември

Потребителската инфлация в Германия нарасна през миналата година с близо 2%, но отслабна много рязко през последния месец на 2018-а, показват неревизирани окончателни данни на официалната федерална статистика Destatis.

Индексът на потребителските цени (CPI) на Германия се повиши през декември с 0,1% спрямо ноември, докато неговият растеж на годишна база се забави много силно до 1,7% след повишение с 2,3% през предходния месец. Това е най-слабият годишен растеж на потребителската инфлация от април 2018-а, когато тя се повиши с 1,6 на сто.

Основна причина за ниската инфлация е доста слабото нарастване на енергийните цени през декември с 4,8% след техен растеж с 9,3% през ноември. Цените на услугите пък се повишиха за втори пореден месец с 1,5%, докато нарастването на цените на храните се забави рязко до 1,0% от 1,4%.

Хармонизираната потребителска инфлация (индекс HICP според общите европейски стандарти) се повиши на месечна база с 0,3%, докато растежът ѝ на годишна база също се забави до 1,7% от 2,2% през ноември.

Според Destatis нарастването на енергийните цени с 4,9% през 2018-а година беше основен фактор за повишаване на цялата потребителска инфлация през миналата година с 1,9% след растеж с 1,8% през 2017-а година. Цените на хранителните стоки също нараснаха силно с 2,5% в рамките на изминалата година.

Хармонизираната инфлация през 2018-а година също се ускори слабо до 1,9% от 1,8% през 2017-а.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна