Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламена Пейкова - българката, която завладява Шотландия с гласа си

| обновено на 17.01.19 в 10:03
Пламена Пейкова
Снимка: личен архив

Където и да сме по света и колкото и дълго съдбата да ни задържи там, ние завинаги носим със себе си българските култура и традиции. Днес ще ви запознаем с Пламена Пейкова от Пловдив, която в момента живее в Глазгоу. Пламена учи компютърни науки в Шотландия, а през свободното си време пее български песни. Върви по стъпките на баба си, а дядо ѝ и баща ѝ са правили гайди за оркестъра на Валя Балканска. Наскоро младото момиче пее на една сцена с Деси Добрева в София, а след няколко месеца планира да обедини всички българи от Великобритания за специално събитие.


„Пях в хор „Детска китка“ 11 години. Пътувахме на доста турнета в цял свят. Причината да започна да пея е една от моите баби, защото и тя е пяла в хор „Детска китка“, имаше желание да продължа този талант като наследство. Най-вдъхновяващи за мен са емоциите на сцената.“

Пламена обича най-вече да пее поп и джаз, но също така не крие привързаността си към народната музика. Има солови изпълнения както в Шотландия, така и в България. Казва, че програмата й е доста натоварена, но с радост се заема с нови музикални проекти. В момента Пламена Пейкова съчетава успешно компютърните науки и музиката като популяризира българските песни и обичаи в Шотландия.

В студиото на Радио София /Сн. Луиза Лазарова/„Пея в рамките на различни събития в Шотландия. Някои от тях са организирани от университета, участвам и в „Деня на таланта“ на българската общност. Шотландците са много любопитни към българската култура, интересни са им традициите ни, искат да чуят нашите песни. Не само гайдите са общото между българите и шотландците. Всъщност си приличаме доста повече, отколкото съм очаквала.“

Грандиозен концерт по случай българския празник 3 март организира българската общност в Единбург. Събитието ще се състои на 10-ти март и ще събере на една сцена множество популярни български изпълнители и групи.

Повече за живота на Пламена и за концерта в Единбург - чуйте в звуковия файл

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна