Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чуждестранен печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вотът на недоверие към британското правителство, който кабинетът на Тереза Мей преодоля, е във фокуса на вниманието на западния печат.

Вестник "Индипендънт" отбелязва, че британският парламентаризъм се е сблъскал с нещо много сериозно през последните седмици.

Правителството постепенно е загубило контрола върху европейската си политика, а отхвърлянето на сделката на Мей за Брекзит само подчерта този факт. Самият премиер призна това, когато заяви, че ще се вслуша в това, което Камарата на общините има да каже, и че е открита за сътрудничество с висши депутати от другите партии, посочва изданието.

Тереза Мей спечели вота на недоверие, внесен от лидера на лейбъристите Джереми Корбин, но какъв е смисълът от това, пита в своя публикация вестник "Файненшъл таймс". Авторитетът на премиера е унищожен, а в лицето на Корбин Лейбъристката партия разполага с лидер, потънал във фантазиите си за социализъм от 70-те години. Парламентът си въобразява, че си е "върнал обратно контрола", но тези, които отхвърлиха споразумението на Мей нямат обща посока, допълва изданието.

Съдбата на Мей сега зависи от това колко гъвкавост може да прояви тя, пише вестник "Гардиън".

След като британският парламент отхвърли във вторник сделката за Брекзит, единственото нещо, за което има мнозинство в парламента и в страната е, може би, нежеланието за провеждане на втори референдум за излизане от ЕС, чието организиране е невъзможно преди 29 март, пише вестник "Вашингтон пост".

Изданието съобщава като се позовава на дипломатически източници, че президентът на САЩ Доналд Тръмп може утре да обяви мястото и датата на втората си среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Високопоставеният севернокорейски представител Ким Йон-чхол се очаква утре да се срещне с Доналд Тръмп в Белия дом и да му предаде писмо от Ким Чен-ун, уточнява американското издание.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени