Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП сезира прокуратурата заради поделения с опасни вещества и боеприпаси

Николай Цонков
Снимка: БГНЕС

БСП сезира прокуратурата с искане да бъде проверен договор за охрана на 12 поделения с опасни вещества и боеприпаси. Според левицата, от години частна фирма извършват подобна охрана, в нарушение на закона и на договора, заяви депутатът от БСП Николай Цонков:

"Става въпрос за ощетяване на Министерството на отбраната с бюджет, средства, които се изразходват. По-сериозният проблем е, че в близост до всичките тези 12 поделения живеят хора, които всеки момент могат да бъдат засегнати. Може да стане инцидент".

Според депутата от БСП Милко Недялков невъоръжена охрана пази оръжия в големи размери.

"Изискването за охраната е тя да бъде въоръжена. Проверките, които са направени както от "Военна полиция", така и от самото министерство, са установили, че охраната се извършва от невъоръжена охрана".

Към сигнала до прокуратурата от БСП са представили гражданска подписка на хората, живеещи в районите около 12-те поделения. От опозицията обърнаха внимание, че кметът на Община Смядово също е сигнализирал министъра на отбраната за проблемите, които могат да възникнат във връзка с охраната на тези поделения.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна