Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осман Октай: Подкрепата на ДПС по темата за изтребителите е осребрена предварително

Снимка: БГНЕС

„Подкрепата на ДПС за това коалиционно управление е видна още от първите дни, когато се състави“, заяви пред БНР Осман Октай – един от основателите на ДПС.

„ДПС чрез различни формации в т.нар. „Обединени патриоти“ си кадруваше своите кадри, кадри на задкулисието. След 2001 г. ДПС винаги-  дали официално, или не - е във властта, подкрепя властта по комерсиални цели“, обясни той в предаването „12+3“.

Запитан какво може да получи в замяна партията след подкрепата за предложението за започване на преговори със САЩ за закупуване на изтребители Ф-16, Октай отговори:

„Доган получи вече – когато за 3500 лв. купи 70% от активите на ТЕЦ "Варна", а те са над 200 млн. лева. Предварително е осребрена тази подкрепа – не само за самолетите, а по принцип подкрепата на Доган за проблемното управление на Борисов с „Обединени патриоти““.

Октай подчерта, че в момента партиите не казват, че биха приели ДПС като коалиционен партньор заради страха от избирателите:

„Трябва да погледнем много добре взаимодействието на всички политически формации от т.нар. "статукво" на общинско ниво – те са се прегърнали при управлението на общински проекти, общините за сметка на проблемите на гражданите. Това се свежда и до национално ниво. Независимо, че включително БСП се опитва да проявява уж говорене на опозиционност, в определени условия с техни кадри, с техни семейни фамилии те участват в различни коридори на властта и от всичко това се възползва Бойко Борисов, за да може да си прокарва едни или други решения. Най-фалшивото нещо в политиката е тази заблуда – по определени теми се обединяваме, по определени теми сме различни. Дори в малката коалиция виждате колко са огромни и дълбоки различията. Обединява ги властта и консумацията на власт и далавера“.

„Един ден Бойко Борисов сам ще се възползва от тази ситуация на напрежение и обвинявайки патриотите, сам ще отиде на предсрочни избори“, прогнозира Осман Октай. Той подчерта, че в последно време, когато има скандали, премиерът отсъства. По думите му всичко това отвращава хората.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна