Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три пъти повече водолюбиви птици са преброени през тази зима

По-студеното време в Северна Европа кара повече птици да зимуват на юг

Снимка: БТА

Три пъти повече водолюбиви птици са установени при преброяването през тази зима, в сравнение с миналата. От 11 до 13 януари се проведе 43-то среднозимно преброяване на водолюбивите птици в България. Целта му е да се проследят тенденции в числеността на водолюбивите видове птици.

Близо 400 хиляди екземпляра водолюбиви птици са установени сега. За сравнение - през 2018-а техният брой е бил 130 хиляди. 

Все повече хора се включват като доброволци в преброяването на птиците. За тазгодишното преброяване са били сформирани над 40 екипа.

Понеже голяма част от тези зимуващи водолюбиви птици са видове, които гнездят на север, поради по-студеното време в Северна Европа, са слезли да зимуват на юг, обясни в предаването "Преди всички" Свилен Чешмеджиев от Българското дружество за защита на птиците. Той даде пример с гъските и някои потапници.

При преброяването са установени глобално застрашени видове, сред които червеногушите и малките белочели гъски, опашатите и кадифените потапници, ушатият гмурец, посочи Чешмеджиев.

Преброяването на птиците помага на природозащитниците да проследят основните им места за зимуване и, съответно, ако има някаква заплаха за местообитанията им, да могат да предприемат мерки.

Преброителите са обследвали участъци по Черноморското крайбрежие и по Дунав. "Специално по Черно море това са езерата Шабла и Дуранкулак в северната част на Черноморското крайбрежие и езерата край град Бургас. Това са може би едни от най-важните влажни зони не само в България, но и в Европа."

Бракониерският отстрел остава основен негативен фактор за водолюбивите птици. През последните няколко години се организират т. нар. ловни патрули съвместно с представители на ловни сдружения и на дирекциите по горите.

Детайли по темата - в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени