Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хюман райтс уотч" критикува България заради Истанбулската конвенция

Снимка: БГНЕС

Правозащитната организация "Хюман райтс уотч" критикува България за отказа ѝ да подпише Истанбулската конвенция за предотвратяване на насилието срещу жени с аргумента, че "българският Конституционен  съд я е намерил за несъвместима с конституцията".

България е посочена и сред редица страни от ЕС, в които са констатирани случаи на расова нетолерантност и съпроводени с насилие престъпления от омраза.

В доклад за 2018-а година за състоянието на човешките права по света, представен в Берлин от изпълнителния директор Кенет Рот, се обръща внимание и на факта, че властите у нас принудително са депортирали мигранти - кандидати за убежище, обратно в страни извън ЕС, както и на случая с убитата телевизионна журналистка Виктория Маринова.

Подобни действия попадат в категорията на "ксенофобски реакции на имиграцията" .

Организацията е разочарована и от френския президент Еманюел Макрон, който според тях поставя интересите на Франция над човешките права.

В същото време Рот похвали германския канцлер Ангела Меркел, която за разлика от Макрон, спря продажбата на оръжия на Саудитска Арабия след убийството на журналиста Джамал Хашоги.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени