Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поевтинява след ръст на добивите в САЩ до рекордните близо 12 млн. барела

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Петролните фючърси поевтиняват с близо 2% по време на търговията в четвъртък, тъй като инвеститорите на световните капиталови пазари изглеждат отново притеснени от хода на търговските преговори между САЩ и Китай, както и от рязкото увеличение на американските добиви близо до безпрецедентните 12 млн. барела на ден в началото на януари.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през март се понижават с 1,85% към 60,20 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол с доставка през февруари - с 2,2% към 51,15 долара за барел.

През последните седмици цените на петрола успяха да се възстановяват с около 22% от техните 18-месечни дъна, достигнати по време на тънката търговия около коледните празници, но инвеститорите изглежда нямат желание за още по-сериозно поскъпване на петролните фючърси без ясни доказателства, че има подобрение в търговските отношения между Вашингтон и Пекин.

Коментарите на Търговският представител на САЩ Робърт Лайтизер пред републиканския сенатор Чък Грасли, че не е бил постигнат никакъв напредък по отношение на структурните въпроси по време на търговските разговори с Китай от началото на предишната седмица, сякаш не са в подкрепа на инвеститорските надежди за скорошен по-значим пробив в преговорите. Новината, че Федерални прокурори провеждат криминално разследване на китайската компания Huawei Technologies Co. за предполагаеми кражба на търговски тайни от американските им бизнес партньори, също допринася за днешното подновяване на напрежението на световните капиталови пазари, включително на петролните борси.

Според анализатори от френската банка BNP Paribas е необходимо петролът Брент да поскъпне над 62 долара за барел, за да може да поднови възходящото си движение към ниво от 65 долара за барел и след това - към психологическата бариера от 70 долара.

Днешното понижение на цените на петролните фючърси се дължи и на данни на Енергийната информационна администрация (EIA), според които добивите на суров петрол в САЩ са се увеличили близо до рекордното ниво от 12 млн. барела дневно, нараствайки с цели 2,4 млн. барела дневно спрямо януари 2018-а година. Това поднови притесненията, че растежът на глобалното предлагане на суров петрол през настоящата година ще надвиши този при потреблението на важната енергийна суровина.

В същото време ОПЕК представи своя последен месечен доклад, според който страните от картела са съкратили рязко добивите на петрол още през декември - преди да влезе в сила новото споразумение във формата "ОПЕК +", включващ и Русия, за намаляване на производството с общо 1,2 млн. барела на ден от началото на настоящата година.

Според ОПЕК производството в рамките на картела се е свило през декември с цели 751 хил. барела на ден до 31,6 млн. барела спрямо ноември главно поради съкращаване на добивите в Саудитска Арабия, Либия и Иран. Това понижение е най-голямото на месечна база от януари 2017-а година насам, когато влезе в сила предишното споразумение на "ОПЕК +" за ограничаване на добивите. Дефакто само Саудитска Арабия намали рязко петролното си производство през декември с около 486 хил. барела на ден до малко над 10,5 млн. барела дневно.

Картелът обаче очаква световното търсене на петрол да се забави през тази година, въпреки че изглежда по-оптимистично настроен по отношение на подкрепата за петролните цени от представянето на световната икономика. "Докато икономическият риск остава в посока надолу, вероятността от по-умерена затягащата парична политика (най-вече на Федералния резерв на САЩ) се очаква да забави тенденция на отслабване на икономически растеж през 2019-а година", се посочва в доклада ОПЕК.

"Това наскоро се отрази на глобалните финансови пазари. Положителният ефект върху пазарните настроения се наблюдава и на петролния пазар”, се казва януарския анализ на ОПЕК.

ОПЕК обаче смятат, че търсенето на суров петрол, добиван от картела, ще спадне през 2019-а година до 30,83 милиона барела на ден, или понижение с 910 хил. барела спрямо 2018-а, тъй като конкурентите (най-вече в лицето на САЩ) добиват петрол все повече и повече, а забавянето на световната икономика ограничава търсенето. Трябва обаче да се има предвиди, че тези данни са по-ниски с 600 000 барела на ден спрямо предишните оценки с оглед на излизането на Катар от ОПЕК.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени