Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция изгони холандска журналистка, имала връзки с терористи

Анс Бурсма
Снимка: Анс Бурсма, Фейсбук

Турция експулсира тази сутрин холандската журналистка Анс Бурсма.

По-късно следобед директорът на офиса по комуникациите на турското президентство Фахреттин Алтун написа в Туитър, че холандските власти са съобщили на Турция, че журналистката има връзки с терористичната организация „Джабхат ан-Нусра“.

По думите му, когато „достойна за доверие чуждестранна служба ти съобщи, че техен гражданин има връзки с тероризма, не правиш нищо рисковано“. „Само холандските власти са в състояние да обяснят защо са достигнали до това заключение. Не обсъждаме достоверността на събраната от тях разузнавателна информация", добави той.

В официално становище, публикувано от президентския комуникационен офис, се казва, че случаят по никакъв начин не е свързан с журналистическата работа на Бурсма в Турция.

От холандската прокуратура съобщиха, че Бурсма е сред лицата, включени в течащо разследване по обвинения в тероризъм, но самата тя не е заподозряна за извършване на престъпления, свързани с тероризъм.

От прокуратурата допълват, че наскоро с Турция е била споделена разузнавателна информация, но не са искали екстрадирането на Анс Бурсма от страната, както и че тя не е задържана след пристигането си в Нидерландия. По-рано от прокуратурата бяха категорични, че не са искали екстрадиране, но заявяваха, че не могат да потвърдят, че се води каквото и да е разследване, включващо журналистката.

По-рано през деня организацията „Репортери без граници“ определи действията на турските власти като „напълно произволни“, тъй като сутринта не беше дадено формално обяснение за обявяването на холандската гражданка за „заплаха за националната сигурност“ на Турция.

Холандски депутат призова министъра на външните работи на страната да привика турския посланик във връзка със случая.

Вчера следобед Бурсма е отишла в офис на миграционните власти в квартал „Бакъркьой“ за подновяване на разрешителното си за пребиваване в Турция. Там тя е била разпитвана, а по-късно е била откарана в център за репатриране в близост до летище „Ататюрк“, където е прекарала нощта и сутринта е била качена на редовен полет за Амстердам.

Наложена ѝ е 6-годишна забрана за влизане в Турция.

Тя е имала достъп до адвокат и консулско съдействие от страна на холандското генерално консулство в Истанбул, които са се опитали да осуетят прилагането на мярката срещу нея.

30-годишната Анс Бурсма е кореспондент на финансовия всекидневник „Финансиел Дагблад“ в Истанбул от 2017 г. Главният редактор на изданието Ян Боньер определи работата ѝ като отговорна и заслужаваща уважение.

Бурсма и вестникът ѝ ще обжалват наложената забрана за влизане в Турция.

Вероятна причина за случая е връзка със сириец, която Бурсма е имала до лятото на 2015 г. През октомври 2018 г. лицето е било арестувано за членство в джихадистката организация "Джабхат ан-Нусра."


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!