Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин посрещнат като звезда в Сърбия

Двете страни сключиха над 20 споразумения, включително едно в областта на транспортната инфраструктура за 230 млн. евро

6
Владимир Путин бе посрещнат в Белград с военни почести.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Църковни камбани, топовни салюти, хора с тениски с лика на Владимир Путин, както и село, восъчна фигура, сливова ракия и няколко кафенета, дори и църква, кръстени на него в Сърбия.

Така Белград посрещна за четвърти път, при изключителни мерки за сигурност, президента на Русия. Според някои сръбски медии той бил посрещнат като Бог.

Очаква се гостът и домакинът му - президентът на Сърбия Александър Вучич - да излязат с план за решаване на проблемите около Косово и да обсъдят сътрудничеството си в областта на отбраната и енергетиката.

Домакинът се бе постарал да покаже на госта си, че той е наистина добре дошъл в страната му.

В първото си изявление пред медиите Путин подчерта специалните връзки между двете държави.

„Много се радвам на възможността да посетя приятелска и братска Сърбия, да поговорим за това, което сме направили напоследък, и да набележим перспективите си за близкото бъдеще“, каза той.

Представителите на двете делегации сключиха над 20 споразумения в областта на инфраструктурата, образованието, технологиите и дигитализацията, като едно от тях – в транспорта, е за 230 млн. евро. В момента годишният стокообмен между Сърбия и Русия е над $2 млрд.

Вучич посочи и още един акцент в двустранните отношения.

„Ние в Сърбия сме изключително доволни от военно-техническото ни сътрудничество. Благодаря за приноса ви и желанието ад помогнете на страната ни“, каза той.

Путин изтъкна, че сътрудничеството е двупосочно – Москва не само продава, но и купува от Сърбия бойна техника.

Програмата на визитата предвижда Вучич да бъде удостоен от госта си с висок руски орден и посещението в катедралния храм „Свети Сава“ в Центъра на Белград, за чието изграждане и зографисване има принос и Москва.

В спора между Вселенската патриаршия и Руската православна църква за автокефалността  на украинската църква Сръбската православна църква подкрепи руската позиция.

Единствена сянка над посещението хвърлиха надписи на английски език „Путин, върви си вкъщи“. Те се появиха в редица градове в северната област Войводина, подписани от организацията „Млада Войводина“. Тя стана известна в Сърбия с намерението си да отцепи областта от Сърбия и с подкрепата си за каталунските националисти, обявили се за отделяне от Испания.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна