Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Берлускони ще се кандидатира за евродепутат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони заяви днес, че ще се кандидатира на предстоящите избори за Европейски парламент, за да разпали дебата за "бъдещето на света", предаде БТА.

"Реших, на моята зряла възраст, воден от чувство за отговорност, да се насоча към Европа, където липсва задълбочено мислене за бъдещето на света. Ще бъда там и моля Господ да ми даде сили да убедя и мнозина други", каза той, цитиран от ДПА

Осемдесет и двегодишният Берлускони, който направи изказването си в Сардиния, докато агитираше за своята десноцентристка партия "Форца Италия" за частични избори в неделя, каза, че е обезпокоен, че Китай е на път да измести Европейския съюз на световната сцена.

През своята близо 30-годишна политическа кариера имиджът на Берлускони беше очернен от поредица корупционни и сексскандали. До миналата година му беше забранено да заема публични длъжности заради осъдителна присъда за данъчни измами в медийната му империя.

Той беше изместен от бившия си съюзник Матео Салвини  като водеща фигура на италианската десница.

Крайнодясната "Лига" на Салвини има рейтинг от 30 процента, спрямо 10 процента за "Форца Италия" на Берлускони. Салвини в момента участва в коалиционно правителство с антисистемното "Движение 5 звезди" като вицепремиер и външен министър. Берлускони нееднократно е призовавал лидера на "Лигата" да излезе от тази коалиция и да се върне при него.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!