Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

465 училища и детски градини в страната са затворени заради грипна ваканция

Снимка: БГНЕС

Смолян обяви грипна епидемия. Достигнати са високи стойности на заболеваемостта - 253,91 на 10 000 в наблюдаваните практики при граница от 220,72 заболели на 10 000. Повече болни има и в другите общини на Смолянска област. Процентът на отсъстващите от училище ученици е надхвърлил 25 на сто. За да се ограничи разпространението на инфекциите в лечебните заведения са в сила предписаните противоепидемични мерки - спират се женските и детски консултации, прекратяват се и плановите операции. На РУО е издадено предписание за пускането на учениците в грипна ваканция от 21 януари до 23 януари включително.

От днес грипна епидемия обявява и Ямбол. Учебните заведения във всички общини на областта преустановяват дейността си до 23 януари включително, предаде БТА. 

Грипна епидемия вече е обявена в областите Силистра, Стара Загора, Шумен, Бургас, Пазарджик, Перник.

Грипната ваканция в област Бургас се удължава до 22 януари включително. Всички противоепидемични мерки остават в сила до 25-и, реши регионалният щаб за борба с грипа. "Увеличението на ваканцията с два дни няма да попречи на учебния процес", обясни началникът на Регионалното управление на образованието Виолета Илиева:

"Има възможност 20 процента за преструктуриране на учебното съдържание. Затова щабът реши да се дадат още 2 дни възможност учениците да бъдат в къщи, няма загуба на учебно съдържание".

Болните са се увеличили тази седмица, каза доктор Величка Григорова от РЗИ.

"381 случая за четирите дни, същият период на миналата седмица 316 случая. Най-висока заболеваемост е регистрирана във възрастова група от 0 до четири години. Най-малка заболеваемост има при възрастното население, над 60 години". Щабът ще заседава отново на 25 януари. Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания в Бургас ще решава дали да удължи грипната ваканция заради епидемията. Както и дали да въвежда ограничения за свижданията, прегледите в болниците и плановите операции.

И в област Пазарджик обявиха,че учебните занятия спират от понеделник до сряда включително.

465 училища в страната са в грипна ваканция, по данни на Министерството на образованието.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна