Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

21 станаха убитите при атака с кола бомба в Богота

Криминалисти работят на мястото на атентата с кола бомба срещу полицейска академия в Богота.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на убитите при атентата срещу полицейска академия в Богота вчера е достигнал 21. 68 човека са ранени при атаката с кола бомба, предаде БТА.

Сред загиналите е жена от Еквадор. Ранени са един еквадорец и двама панамци, съобщи ДПА, цитирайки официални данни.

Колумбийските власти обявиха тридневен траур и ще засилят граничния контрол и проверките по пътищата, водещи към градовете.

Посегателството срещу нашата младеж и нашата свобода няма да остане безнаказано, обеща десният президент Иван Дуке в телевизионно обръщение към нацията, обявявайки траура.

Шофьорът на камионетката с експлозиви е идентифициран като 57-годишния Хосе Адемар Рохас Родригес, свързан с лявата бунтовническа групировка Армия за национално освобождение. Той страдал от нелечима болест и терористите са му платили да извърши нападението, при което са използвани 80 кг от мощния експлозив пентолит, съобщи телевизия „Каракол“, като се позова на източник от разузнаването, предаде ТАСС.

Смята се, че Рохас Родригес е загинал при експлозията, след като си пробил път през бариерата и блъснал трима войници, опитали се да го спрат. Нападението е било подготвяно в продължение на три месеца и моментът за него е бил избран така, че да съвпадне с церемония за кадетите в полицейската академия.

САЩ, Еквадор, Панама, Венецуела и Аржентина са сред страните, които осъдиха нападението и изразиха съчувствие и съболезнования за жертвите и членовете на техните семейства.

След като дойде на власт през август миналата година, новият колумбийски президент Иван Дуке спря мирните преговори с Армията за национално освобождение, започнати от неговия предшественик Хуан Мануел Сантос, припомня ДПА.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени