Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руското външно министерство дава брифинг за консултациите със САЩ по договора за ракетите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руското министерство на външните работи планира днес брифинг за посланиците на европейските страни и партньорите на Русия, на който ще ги информира за консултациите със Съединените щати по Договора за ракетите със среден и малък обсег.

Консултациите се състояха в сряда в Женева. Продължиха около два часа при закрити врата. Единственият им резултат беше взаимното разочарование на двете делегации: руската, оглавявана от заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков и американската начело с първия заместник на държавния секретар Андреа Томпсън.

„Срещата беше разочароваща, доколкото е ясно, че Русия продължава да нарушава Договора за ракетите със среден и малък обсег“, заяви г-жа Томпсън.

„След срещата в Женева виждаме ясния стремеж на Вашингтон да доведе до край, до логичен завършек заявената линия за унищожаване на договора“, каза на свой ред Сергей Рябков.

В края на октомври президентът Доналд Тръмп обяви намерението си да изтегли Съединените щати от договора с аргумента, че Русия отдавна го нарушава.

На 4 декември държавният секретар Майк Помпейо даде на Москва двумесечен срок да се върне към изпълнението на ангажиментите си и заплаши, че в противен случай Вашингтон ще излезе от споразумението. Ултиматумът изтича на 2 февруари.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени