Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Казанлък тържествено бяха отбелязани 130 години от създаването на 23-ти пехотен Шипченски полк

| обновено на 18.01.19 в 17:55
Бойното знаме 23-и Пехотен Шипченски полк
Снимка: Уикипедия

В Казанлък днес тържествено бяха отбелязани 130 години от създаването на 23-ти пехотен Шипченски полк. Той е сформиран на 19 януари 1889 г. в гр. Казанлък с указ на княз Фердинанд и участва в обсадата на Одрин в Балканската война. В проявите, посветени на годишнината, участва министърът на отбраната Красимир Каракачанов. 

Поредицата от прояви започна пред Паметника на загиналите войни за свободата на България в парк "Розариум" в града. Полкът става известен във военната история на нашата страна като "лудия полк", заради безпримерния героизъм на неговите офицери и войници. 

"Войниците и командирите на 23-ти Шипченски пехотен полк със своята кръв очертаха етническите граници на Майка България. И това не трябва да се забравя", подчерта в словото си министърът на отбраната Красимир Каракачанов:

"Българският народ, а най-вече българският войник, е воювал винаги за своите ценности, които са изградени от неговата православна християнска вяра и ценности, изградени от съзнанието му, че всички българи имат справедливото право да живеят заедно, под един покрив, в една държава".

След ритуала военни почести бяха отдадени и пред паметната плоча на създателите на военния марш на 23-ти пехотен Шипченски полк "Велик е нашият войник", превърнал се в химна на Българската армия – подпоручик Константин Георгиев и запасни редник Михаил Шекерджиев. Паметната плоча беше поставена през 2011 година пред военния гарнизон в Казанлък. 

По-късно във военното формирование от състава на 61-ва механизирана бригада в Казанлък се състоя откриване на стая на бойната слава.

Тържествата на 18 януари ще завършат вечерта със събрание-концерт във Военния клуб. В концерта със свои изпълнения ще участва и Казашки Московски ансамбъл, който идва в Казанлък по покана на местната организация на НД "Русофили".

Честванията по повод 130 години от сформирането на легендарния полк продължават през цялата 2019 година. Символично началото бе поставено на 8 януари с представяне на историческия очерк "130 години 23-и  Пехотен Шипченски полк" с автори Пепа Коскина и Пламен Стефанов и фотоизложба, посветена на историята на полка.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени