Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велко Милоев: С почти всяко предложение за Изборния кодекс се търси непосредствена аванта

Велко Милоев
Снимка: Борислава Борисова, БНР

„Много от предложенията за промени в Изборния кодекс нямат мотиви и почти всички нямат анализ на очакваните резултати“, каза пред БНР Велко Милоев, който е бил консултант на различни международни организации по наблюдение и провеждане на избори.

„Почти зад всяко предложение много лесно може да се види конкретен конюнктурен партиен интерес. Не просто партиен интерес, а краткосрочен такъв – търсене на някаква непосредствена аванта. Било с опита на ДПС да премахне уседналостта или с желанието на „Атака“ да свали прага, което е много спорно и математически, или с идеите на БСП, които са недомислени“, коментира Милоев в интервю за предаването „Преди всички“. Според него големият проблем е, че законите се променят скрито, дори не в пленарна зала. 

Той подчерта, че ако се гласува с преференции, то това няма да се случи заради желанието на партиите, а заради борбата на гражданския сектор:

„Изчистването на феномена „15:15“, който действително изкривява изборния резултат, ще свали един грях от преференцията.  

За социологическите проучвания Милоев изказа мнение: "Има един житейски принцип - няма смисъл да приемаш закон, който не си в състояние да контролираш. От друга страна - вдигането на тези забрани го виждам като една капитулация пред нарушителите, което също не ми харесва. Най-лошото обаче може би е нещо друго - опасявам се, че ще настане хаос в изборния ден от фалшива социология. Участието на онлайн медиите е много трудно за регулиране. Излиза философският въпрос - дали си струва да си опитваме".

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна