Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия и Китай обещаха отваряне на техните пазари и задълбочаване на финансовото сътрудничество

Германския финансов министър Олаф Шолц и китайския вицепремиер Лю Хъ след края на двустранните преговори
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В петък Германия и Китай подписаха споразумения за засилване на координацията в банковия, финансовия и капиталовия пазари и се ангажираха с по-нататъшен достъп до техните пазари и задълбочаване на сътрудничеството с цел разширяване на икономическите връзки, съобщава Ройтерс.

Споразуменията бяха постигнати след двудневно посещение в Пекин на германския финансов министър Олаф Шолц за разговори с китайския вицепремиер Лю Хъ, който е най-висшия икономическият съветник на президента Си Цзинпин.

"Двете страни ще засилят координацията на макроикономическата политика и прагматичното сътрудничество във фискалната и финансовата сфера и ще разширят стратегическото си сътрудничество", се казва в съвместно изявление след края на преговорите.

Търговията между двете водещи икономики отслабна в последно време в условията на несигурност, предизвикана от търговската война между САЩ и Китай, но и двете страни показаха желание да докажат, че светът продължава да бъде многостранен.

Те се договориха да работят за подобряване на международното икономическо управление, за запазване на глобалната мултилатерална система, за борба с търговския протекционизъм и за подкрепа на многостранна търговска система, основана на правила на Световната търговска организация.

"Важно е, че противно на последните тенденции, които можем да наблюдаваме другаде, виждаме напредък в нашето сътрудничество," посочи Шолц пред репортери. "Важно е да се създадат условия за равнопоставеност на банките и на застрахователите по отношение на достъпа до пазара", добави той.

Китайският вицепремиер Лю Хъ също отбеляза важността на укрепването на търговските връзки между двете големи икономики. "Тъй като световната икономика се забавя, а пазарната волатилност се повишава, това създава по-големи рискове", посочи той репортери.

Берлин подчерта своите "близки и изгодни" търговски връзки с Китай. В същото време обаче германските власти искат да защитят и да засили чувствителните немски и европейски бизнес сектори с оглед на факта, че Пекин прави опити за придобиване на стратегически индустрии в чужбина с подкрепа на китайската държава.

Германско-китайското сътрудничество донесе ползи на техните икономики, посочиха Лю и Шолц, добавяйки, че са ангажирани да осигурят отворен пазарен достъп и облекчаване на инвестиционните бариери в двете страни.

"Двете страни проведоха задълбочени, прагматични, ефикасни и плодотворни дискусии и сформираха серия от плодотворни резултати и консенсуси", отбеляза Лю Хъ.

Двете страни също така оцениха потенциала за сътрудничество във финансовия сектор и са отворени за финансовите компании, които задълбочават сътрудничеството си в трети страни, се посочва в съвместното изявление.

Германските застрахователи могат да създадат изцяло притежавани от немската страна застрахователни компании в Китай, чиито застрахователи и презастрахователи пък са добре дошли да провеждат презастрахователна дейност в Германия.

Германските банки пък могат да кандидатстват, за да станат т.нар. "първичен" дилър при операциите на открития пазар на Китайската народна банка.

"Много съм щастлив, че днес успяхме да постигнем конкретни, много конкретни стъпки”, отбеляза в заключение германският финансов министър Олаф Шолц.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна