Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светослав Малинов: Най-доброто за европейските граждани е отлагане на Брекзит

Йордан Цалов: Британският политически елит се провали в казуса "Брекзит"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-доброто за европейските граждани в този момент е да се отложи датата на излизане на Великобритания от Европейския съюз, изказа мнение пред БНР евродепутатът Светослав Малинов. Той припомни, че през изминалите две години сигналите от Великобритания са били най-разнопосочни и отговорността за това е на политическия елит на Острова: 

"Британският политически елит, всички заедно, бавно и постепенно тласкаха лодката към сблъсъка. Две години го наблюдаваме, като катастрофа в забавен кадър и не можем нищо да направим, защото сигналите от Великобритания бяха най-разнопосочни, а ние не можем да взимаме страна".

"Това е вътрешна информация от британския парламент, изпратена към нас. Следващите две седмици върху Тереза Мей ще се окаже огромен натиск да се приеме закон, който да отмени излизането на Великобритания на 29 март, не да отмени Брекзит, т.е. като се махне това нещо, ще се престане с абсолютно нереалистичните опити до 29 март да се направи някакво ново споразумение, за което наистина изглежда невъзможно. По мнението на всички, това е единственото мнозинство, което в момента съществува в британския парламент - да не се допусне Брекзит без споразумение", коментира Малинов в интервю за предаването "Преди всички". 

Според евродепутата това е било единствено възможното споразумение с оглед на претенциите, които е имала Великобритания. 

Журналистът Йордан Цалов от сайта "Терминал 3" също изрази мнение, че британският политически елит се е провалил в казуса "Брекзит":

"Това е един тотален крах на нейния политически елит. Това е един политически елит, който сам реши да се самоубие. В борбата си за власт между Дейвид Камерън и Борис Джонсън, в провала на Лейбъристката партия, която изгуби всякаква същност и в крайна сметка всички тези процеси доведоха до това. Това е една криза, причинена от сто политици".

Тереза Мей не иска да избяга, смята журналиста. Според него сега всички варианти са възможни. Той изказа още мнение, че проблемът със Северна Ирландия е неразрешим при всеки от вариантите.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна