Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Компанията Netflix не успя да покрие прекалено завишените очаквания на финансовите пазари

Акциите на Netflix се понижават с близо 4% на извънборсовата търговия на Уолстрийт, след като късно снощи водещата компания за видео стрийминг на собствена продукция представи добри финансови резултати за последното тримесечие, но не успя да покрие още по-завишените очаквания на инвеститори и анализатори.

Компанията отчете по-силни от прогнозите печалби и солиден растеж на броя на новите абонати на нейните видео услуги, но и малко по-слаби данни за приходите през четвъртото тримесечие на 2018-а година, както и по-занижени прогнози за първото тримесечие на настоящата година.

Нетната печалба на Netflix беше в размер на 133,9 млн. долара, или по $ 0,30 за акция, след рекордна печалба от $ 0,41 за акция точно преди година и очаквания на финансовите пазари за по-скромна печалба от $ 0,24. В същото време приходите за последното тримесечие нараснаха до 4,19 млрд. долара от 3,29 млрд. долара в края на 2017-а година, но под пазарните прогнози за приходи в размер на 4,21 млрд. долара.

Netflix се похвали, че през отчетния период е успяла да привлече нови 8,8 милиона платени абонати, докато мнозинството анализатори и инвеститори очакваха тяхната бройка да бъде около 7,5 милиона. Така общият брой на платените абонати на компанията по целя свят достигна 139 милиона.

Компанията прогнозира, че през настоящото тримесечие ще увеличи новите си платени абонати с около 8,9 милиона, докато играчите на Уолстрийт залагаха, че ще успее да привлече 7,8 милиона нови абонати, след като по-рано тази седмица Netfix обяви, че ще увеличи рязко цените на американските си абонати с между 13% и 18%. По този начин най-популярната месечна такса на Netflix вече ще бъде $ 12,99, а не $ 10,99.

Според Netflix нейните програми, филми и сериали вече заемат около 10% от телевизионното време в САЩ, което е сигнал за популярността на компанията.

Компанията обаче направи по-песимистични от пазарните прогнози за настоящото тримесечие, като очаква приходи в размер на 4,49 млрд. долара - под инвеститорските очаквания за 4,61 млрд. долара и нетна печалба от 253 млн. долара - доста под очакванията на пазара за печалба в размер на 371 млн. долара.

Всичко това доведе до известно разочарование след инвеститорите, които разчитаха на още по-силни финансови резултати за една от най-бързо растящите компании и това доведе до спад на акциите на Netflix с 3,82% непосредствено след оповестяването на нейния финансов отчет. Акциите на Netflix обаче поскъпнаха през миналата година с над 60%, като в същото време широкият фондов индекс S&P500 се понижи с 6%.

Това е първият отчет на една от петте големи компании, известни като FAANG, като предстоят финансовите резултати за последното тримесечие на Facebook, Apple, Amazon и Google.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна