Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

43-ма арестувани у нас по подозрение, че са част от престъпна схема за финансиране на тероризъм

| обновено на 18.01.19 в 19:11
Снимка: Катя Чорова, БНР

Над четиридесет души бяха арестувани по подозрение, че са част от престъпна схема за финансиране на тероризъм чрез системата за превод на пари, известна като "Хавала". Сред задържаните има български и чужди граждани, а ръководител на групата е временно пребиваващ у нас сириец. Групата прехвърляла пари от страна в страна, с които се финансирали различни престъпни дейности. Малко след като беше съобщено, че разследването е по главата от Наказателния кодекс "Престъпление срещу републиката". Заместник-главният прокурор Иван Гешев уточни:

"Тук не става въпрос за някаква терористична заплаха и дейност на територията на страната, не става въпрос и за финансиране на някакви терористични действия и всякакви други в България. Става въпрос, грубо казано, за небанкови парични преводи към чужбина".

Сумата се предавала на посредник в едната държава и се получавала от адресата си от друг посредник – в чужбина. Затова посредниците получавали комисионна. 

"Използването на тази система се засили в 90-те години, когато започва по сериозен контрол върху банковите преводи. Можете да си представите тази система като своего рода древна система за бързи преводи, като "Уестърн юнион", обясни заместник главният прокурор. 

По делото е установено, че такава престъпна мрежа съществува в почти всички държави в ЕС:

"Цялата тази организация годишно генерира финансови, небнакови, да ги наречем, преводи между 100 и 300 милиарда  евро".

На колко от задържаните ще бъдат повдигнати обвинения и каква е ролята им в престъпната схема, ще стане ясно, когато приключи анализът на събраните в рамките на акцията доказателства.

Провеждането на организацията на акцията е дело на едногодишна работа с други партньорски служби. 

Мащабната операция на ДАНС, МВР и Специализираната прокуратура по линия борбата с тероризма се проведе на няколко места в страната, включително и в София. На места в столицата имаше засилено полицейско присъствие. В операцията взеха участие екипи на Държавната агенция "Национална сигурност", прокуратурата и Главната дирекция за борба с организираната престъпност.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!