Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът предупреждава: Икономиката е пред колапс, ако не удължат срока за касовите апарати

Икономиката е изправена пред колапс, ако не бъде удължен срокът за подмяна на касовите апарати, предупредиха представители от различни бизнес асоциации.

До 31 март трябва да е внедрен софтуер, който изпраща до пет минути след покупка данни в Националната агенция за приходите.

Според Българската асоциация за развитие на софтуерния бизнес за продажбата на новия софтуер, изискван от Националната агенция за приходите и надграждането или подмяната на касовите апарати, е необходимо още много време.

Легалният бизнес се натоварва с допълнителна тежест, а сивият сектор няма да излезе на светло, категоричен е Павлин Петров, който е управител на заведение:

"Тези, които не са имали касови апарати, ще продължат да нямат, а тези, които сме имали, ние ще вложим още пари, за да имаме тези изисквания на НАП".

Възможно е част от бизнеса да прекрати работа, защото няма да успее да закупи нови касови апарати и да внедри новия софтуер, категоричен е Рад Площаков, който ръководи софтуерна компания:

"Ще работи  в закононарушение или да затвори врати, това е катастрофичното нещо".

От приходната агенция неведнъж са заявявали, че мярката е необходима за борба със сивия сектор, а ако компаниите не чакат последния момент, няма пречка да се справят в срок.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна