Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хуавей" не вижда причина за забрана на нейно 5G оборудване в Германия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайският телекомуникационен гигант Huawei Technologies Co. Ltd. заяви в петък, че не вижда причина за блокиране на негово оборудване за израждане на високоскоростна 5G мобилна мрежа в Германия.

В отговор на информация от вчера, че германското правителство обмисля издаването на забрана за участие на 5G технология на компанията, "Хуавей" посочи, че споделя загрижеността на Берлин за изграждането на безопасна инфраструктура за информационни и комуникационни технологии (ИКТ).

"Huawei не вижда рационална причина, поради която трябва да бъде изключена от изграждането на 5G инфраструктура в Германия или в която и да е друга страна в света. Ние споделяме ангажимента на германското федерално правителство за осигуряване на сигурна ИКТ инфраструктура и сме направили значителен принос за постигането на това", се посочва в изявление на китайския технологичен гигант. "Ние приветстваме принципа на стандартизация и проверка, предложени от германското правителство, като нашата лаборатория за сигурност, открита в Бон през 2018-а година, има за цел да подкрепи тази цел".

5G оборудването на Huawei вече е забранено в редица страни, включително Япония, Белгия и Австралия. Забраните бяха издадени след предупреждение от Съединените щати към техните съюзници, че подобно оборудване идва с вграден бъг, програмиран да краде класифицирана информация.

Освен това Вашингтон наскоро започна разследване на Huawei за предполагаеми кражби на търговски тайни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна