Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красмир Вълчев: Делегираните бюджети са доказали своята ефективност

Красимир Вълчев
Снимка: БГНЕС

Делегираните бюджети са доказали своята ефективност и никой в системата не е против тях, заяви в отговор на критиките на БСП образователният министър Красимир Вълчев. Той припомни, че в училищата с концентрация на ромски деца се предоставят допълнителни средства, защото е необходима много по-задълбочена работата с тези деца:

"Преди делегираните бюджети училища и директорите им пишеха молба за два химикала до първостепенния разпоредител, в общият случай - общината. Що се отнася до зависимостта от броя на учениците, може би са пропуснали, че ние променихме от 2018 година финансово-разпоредителната формула, вече има компонент, който зависи от броя на паралелките и на групите. Не е цел на образователната политика ние да ги изхвърляме от образователната система, цел е да ги задържим, разбира се, не симулативно с цената на прикриване на отсъствия, а с цената на ефективно включване, което предполага множество допълнителна работа с тези деца".

Образователният министър подчерта, че по междуинституционалния механизъм за включване в образователната система са работили над 11 хиляди души, като за новата учебна година са обхванати над 30 хиляди деца и ученици. Основните проблеми при ромите остават липсата на отношение към образованието. В коментар за искането на левицата да отпаднат социалните помощи при непосещение на училище, Вълчев обаче припомни:

"Точно БСП предложи предоставянето на безусловни семейни помощи на входа на втори, трети и четвърти клас. Те не разбират, че проблемът не е толкова и само социално-икономически, колкото социално-културен".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна