Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Големански: Гражданите ще имат 6 години да потърсят "спящи акции" от масовата приватизация

Снимка: БГНЕС

Държавата ще помага на собствениците на бонове от масовата приватизация да ги инвестират. Това е записано в стратегия за "събуждане" на спящите акции, разработена от Министерството на финансите. Пред "Хоризонт" ръководителят на Централния депозитар Васил Големански обясни, че има около два милиона българи, които притежават акции. Съвкупно стойността им е около два милиарда лева. След като бъде приета стратегията, всички ще имат една година да направят проверка и да се разпоредят с активите си, допълни Големански.
"След една година, ако не го направят, (акциите) ще бъдат прехвърлени към инвестиционен фонд. Гражданите ще получат дялове в него. Целта на това нещо е окрупняване на тези малки партиди, за да имат по-сериозно представителство в тези дружества. Ако лицето и това не направи, ще се счита, че е загубило интерес към тези свои активи", каза още ръководителят на Централния депозитар.
Ако в рамките на шест години собствениците на акции не ги потърсят, активите ще бъдат прехвърлени в държавния Сребърния фонд.
"Наясно съм, че някои наричат това национализация, но и към момента имуществото на починало лице без наследници преминава към държавата", заяви Големански и допълни, че ако някой собственик толкова време не потърси акциите си и възможните дивиденти от тях, то най-вероятно е починал. 
Цялото интервю с Васил Големански можете да чуете в прикачения звуков файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени