Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владислав Апостолов: Тръмп отключи масова психоза в Холивуд

Кевин Харт
Снимка: ЕПА/БГНЕС



Холивуд вкусва политкоректната отрова, която сам забърка. По този начин киножурналистът Владислав Апостолов коментира в интервю за предаването „Хоризонт за вас“ липсата на водещ на наградите „Оскар“ и попкултурната омраза към президентът Доналд Тръмп.

Церемонията по връчване на вероятно най-значимите отличия в съвременното кино към момента няма водещ след оттеглянето на комика Кевин Харт.  

„Първоначално организаторите се спряха на цветнокожия комик Кевин Харт. Преди години имаше кампания, че „Оскарите са прекалено бели“ и прожекторът трябваше да се насочи към представители на малцинствата. Идеята беше да се угоди на тези гласове в публичното пространство. Но една друга малцинствена прослойка се обиди, защото откри, че преди 10 години Харт е публикувал в „Туитър“ шеги, че не би искал сина му да стане хомосексуалист. Преди 10 години, когато и Обама, и Хилъри Клинтън бяха против гей-браковете. От днешна гледна точка това е свирепо престъпление и той няма как да бъде водещ“, описа своето виждане за ситуацията Апостолов.  

По думите му, щом дори комик като Харт, който в последните години се е съсредоточил в семейния хумор, може да е политически некоректен, то няма изцяло чиста личност, която да отговаря на днешните критерии.

На всеки кандидат някоя заинтересована група може да открие някоя проблематична реплика от 90-те, смята журналистът.

Според него, политкоректната цензура е видима и в самите филми.

„Имаме опит да се привлече публиката след сгромолясващите се рейтинги на наградите „Оскар“ през последните години чрез мюзикъли като „Роди се звезда“ и „Бохемска рапсодия“. Те са харесвани, успешни са. Идеята е номинациите им  да привлекат публиката. От друга страна имаме филми като „Черна пантера“, който е безумен комиксов продукт, в никакъв случай не е някакво сериозно смислено кино. Той обаче е правен и разказва изцяло за чернокожи. Сега е един от най-високо оценените от критиците филми за всички времена. Имаше припокриване – хората го харесаха заради ефектите, а критиците – защото е политически коректен и може да се промотира в ерата на „новия Хитлер“, „лошият оранжев човек“ Тръмп“, смята Апостолов.

Според него целият американски шоубизнес се с съсредоточил в омраза към президента, което води и до изкривяване в сюжетите на филмите.

“Омразата към Тръмп е комплекс от фактори. Прогресивните елити и активистите на мултикултурната утопия мислеха, че след двата мандата на Обама в Западния свят е дошъл нов ред. Никога повече възрастен бях хетеросексуален мъж не трябваше да застава начело на държавата. Хилъри Клинтън трябваше да изпълни повелята за трети мандат. Никой не беше подготвен (за Тръмп). Те забравиха за сегментите от обществото, които бяха ощетени от икономическата и външна политика на Обама“, смята киножурналистът. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени