Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на потребителските нагласи в САЩ през януари до най-ниското ниво от избирането на Тръмп

Доверието на американските потребители в икономическото развитие на страната се влоши изненадващо рязко през януари до най-ниско ниво, откакто Доналд Тръмп беше избран за президент на САЩ, показват предварителни резултати от проучване на Университета на Мичиган.

Индексът на потребителското доверие в САЩ спадна през януари до 90,7 пункта от 98,3 пункта в края на 2018-а година, при осреднена прогноза на финансовите пазари за по-скромно понижение към 97,0 пункта. Това е най-ниското ниво на нагласите сред американците от октомври 2016-а година - точно месец преди победата на Доналд Тръмп на президентските избори.

"Потребителските настроения спаднаха в началото на януари до най-ниското си ниво от избирането на Тръмп", заяви главният икономист на проучването Ричарт Къртън. "Спадът е фокусиран предимно върху изгледите за местната икономика, като едногодишните перспективи пред националната икономика се оценяват като най-лоши от средата на 2014-а година".

Ричард Къртън добави: "Загубата се дължи на поредица от значими теми, включително частичното спиране на дейността на правителството, въздействието на митническите тарифи, нестабилността на финансовите пазари, световното икономическо забавяне и липсата на яснота по отношение на паричните политики на Фед в бъдеще".

"Макар че сривът през януари на потребителския оптимизъм със сигурност съответства на забавянето на темпа на икономически растеж, той все още не показва началото на устойчив спад в икономическата активност", заключи главният икономист на проучването.

Индексът на потребителски очаквания за бъдещата икономическата активност се срина рязко през януари до 78,3 пункта от 87,0 пункта месец по-рано, докато индексът, определящ оценката на американските потребители за текущите икономически условия в страната, се понижи до 110,0 от 116,1 пункта през декември.

Едногодишните потребителски инфлационни очаквания остана на декемврийското ниво от 2,7%, докато петгодишните инфлационни очаквания се повишиха леко през януари до 2,6% от 2,5% месец по-рано.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна