Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстрадираха руснак в САЩ от България

| обновено на 19.01.19 в 17:57

Руският гражданин Александър Жуков, който е обвинен от американските власти в интернет-измама, е бил екстрадиран от България в Съединените щати и в момента се намира в затвор в щата Ню Йорк, пише ТАСС. От руското посолство във Вашингтон написаха в Туитър, че мъжът ще бъде посетен в най-скоро време от служители в консулството в Ню Йорк. 
Руският гражданин сам е дал съгласие да бъде предаден на американските власти, съобщи руският вицеконсул във Варна Александра Дергачьова, цитирана от РИА Новости. 
Жуков е бил задържан в България в началото на ноември 2018 г. по искане на САЩ, които го ибвиняват  в заговор за извършване на компютърни измами. Първоначално той е бил задържан за 72 часа, а след това - за 60 дни, по време на който американската страна е предоставила на българските съдебни власти допълнителни материали за неговото екстрадиране.
Заедно с още 8 души, също предимно руснаци, Жуков е обвинен в изграждането на сложни системи за фалшиви реклами в интернет, причинили щети за десетки милиони долара на различни компании, информира Франс прес.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна