Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

66 станаха жертвите на избухналия тръбопровод за гориво в Мексико

| обновено на 19.01.19 в 17:59
Хора гледат пожара след експлозията на тръбопровода за гориво на мексиканската компания "Пемекс" в щата Идалго, Мексико.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 66 са жертвите на експлозия в мексиканския град Тлахуелилпан, съобщиха местните власти. Според тях до взрива се е стигнало при опит за незаконно източване на нефтопровод. Подобни кражби са масова практика в по-бедните райони на Мексико, които струват на държавата 3 милиарда долара само през миналата година.

„До сега имаме 66-има загинали, а 76 са ранени“, каза губернаторът на щата Идалго Омар Фаяд.

Взривът стана в град Тлауелилпан, на около 80 километра северно от столицата на страната, при опит за незаконно източване на гориво от тръбопровода. По-рано бе съобщено за 21 загинали и 71 ранени.

Губернаторът Омар Фаяд призова съгражданите си да не участват в кражби на гориво, за да не се стигне до още трагични случаи.

Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор пък обеща да засили борбата с кражбите на гориво, от които страната губи над 3 млрд. долара годишно.

„С цел да предотвратяваме подобни трагедии ще засилим борбата с контрабандата и кражбите на гориво. Ще продължим, докато напълно не изкореним тези практики, като, разбира се, ще дадем възможности на хората, за да не са принудени да прибягват до престъпления“, каза той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!