Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андонис Фурлис: Ако Гърция не ратифицира споразумението от Преспа, доверието в нея ще се разклати

Гръцкият журналист прогнозира предсрочни избори заедно с европейските през май

| обновено на 19.01.19 в 11:55
Правителството на премиера Алексис Ципрас събра 151 гласа за вота на доверие в парламента и може да ги събере пак, прогнозира гръцкият журналист.
Снимка: БТА

Ако Гърция не ратифицира споразумението от Преспа, това ще разклати доверието в нея от страна на американските и европейските ѝ партньори. Това прогнозира в интервю за БНР Андонис Фурлис - журналист и главен редактор на „Хъфингтън пост Гърция“.

 Фурлис коментира в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ оцеляването на кабинета на партиите СИРИЗА и „Независими гърци“ след гласувания през седмицата вот на недоверие, който Ципрас спечели с един спасителен глас в 300-местния парламент.

„Правителството успя да си осигури 151 гласа, за да продължи да управлява. Щом са ги събрали тогава, ще ги съберат пак. Сигурно е, че споразумението от Преспа ще получи зелена светлина. В противен случай ще се създаде голям проблем не само за правителството, но и за Гърция като цяло. Причината е, че са дадени обещания на американците, но също и на европейците. Гърция ще има сериозен проблем с доверието в нея, ако в края на тази процедура направи крачка назад“, каза той.

След драмата с приемането на промените в конституцията на Македония миналата седмица, през тази политическата буря се пренесе в Гърция. Острият дебат около Преспанското споразумение за името Северна Македония доведе до оставка на министъра на отбраната Панос Каменос - лидер на по-малкия коалиционен партньор на СИРИЗА – „Независими гърци“.

Премиерът Алексис Ципрас беше длъжен да поиска вот на доверие от парламента, за да продължи да управлява. Получи го, но за споразумението от Преспа това трудно може да се твърди със сигурност.

„Това е част от изкуството на политиката. Тя трябва да намира начин за оцеляване. Правителството се намира в изключително трудна позиция и е сериозно предизвикателство да успее да намери начин споразумението от Преспа да мине през парламента. Така че за правителството на Алексис Ципрас това е успех“, каза Андонис Фурлис.

Според него Ципрас решил да не вкарва темата за споразумението веднага в гръцкия парламент, за да затрудни политическите си противници.

„Ципрас се цели в по-малките партии, тъй като „Нова демокрация“, която е най-голямата опозиционна формация, има ясна позиция против споразумението“.

Журналистът смята, че малките партии, като „Движение за промяна“, които се позиционират в център-ляво, и имат вътрешни разногласия по въпроса - имат депутати, които са "за" споразумението, и такива, които са "против".

Според Алексис Ципрас тези партии се позиционират по-близо до лявото и са разделени по отношение на споразумението, затова е възможно да получи от тях гласове в подкрепа на договора.

Ще видим ли "бял пушек" над Акропола за Преспанското споразумение?

„През следващите две седмици ще бъде обсъждано разпределението на тези гласове -  колко и откъде ще дойдат, за да бъде осигурена ратификацията на споразумението. Сигурното обаче с днешна дата е, че това ще стане, защото правителството успя да си осигури 151 гласа, за да продължи да управлява“.

Социологическите допитвания обаче сочат, че близо три четвърти от гърците са против Преспанското споразумение - главно заради запазването на думата Македония в името на бившата югославска република и признаването на македонска идентичност и македонски език на населението й.

Може ли заради това политическата игра около споразумението със Скопие да доведе до катастрофа - дестабилизация на Гърция, както предупреди руското външно министерство или предсрочни избори?

„Моето мнение и това на повечето хора е, че Ципрас ще отиде на предсрочни избори през май заедно с европейските. Те ще се проведат на една дата, защото ако първо се случат европейските, той ще претърпи поражение и загубата ще е още по-голяма на редовните избори през октомври“. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени