Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселин Паунов: Вместо да има ли Брекзит, дебатът стана какъв да е Брекзит

Тереза Мей в британския парламент.
Снимка: Ройтерс

В началото просто дебатът във Великобритания бе искаме или не искаме Брекзит. Сега все повече говорят хората, които гласуваха за Брекзит. Има изместване на дебата към хората, искащи излизане от ЕС и дебатът вече е как да стане този Брекзит. И това е причината да се стигне до тази политическа криза. Това каза кореспондентът на БНР в Лондон Весели Паунов в интервю за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

„Този дебат не се проведе по време на референдума, той не се проведе по-късно, той се води сега. Защо? Защото явно темата много е узряла“, каза Паунов.

Според него отхвърлянето на сделката на премиера Тереза Мей за Брекзит от парламента е много важен момент, защото е накарал британците изведнъж да осъзнаят сериозността на проблема от напускането на ЕС.

„Защото това беше единственият вариант да се върви по някакъв канонизиран път. Ако беше одобрена сделката на Мей, на 29 март Великобритания ще да излезе от ЕС и в последствие двете години преходен период ще договаря всичко станало. Доколко това е добре или не за Великобритания, това е отделен въпрос. Просто това беше единственият възможен вариант“, каза журналистът Веселин Паунов.

Според него сега всичко остава на масата за преговори и има пълна неяснота какво ще стане.

Паунов коментира също дали „мантрите“ на Мей, че „Брекзит“ значи „Брекзит“, и че това ще бъде успех, които напоследък премиерът спря да повтаря.

„Сигурно ще има нови мантри. Тереза Мей е способна да измисля такива мантри“, каза той на въпрос за евентуален втори референдум.

„Явно, след като политиците не могат да си свършат работата, след като парламентът блокира – това е пътят, гласът се връща на народа“, добави Паунов, говорейки за възможно такова ново допитване,

„Чухме и от Роб Уотсън да казва колко опасно е това донякъде… поне статистиките до момента показват, че дори да се обърне вота, повече хора да гласуват за оставане в ЕС – разликата няма да бъде толкова голяма, че да “мирясат“ тези, които искат да излязат от ЕС. И тогава се вкарваме в някаква страшно погрешна схема, тогава те ще кажат, ами нас този вот не ни удовлетворява и можем да си правим референдуми нон-стоп“, каза Веселин Паунов.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна