Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 27 хиляди "жълти жилетки" протестираха във Франция

| обновено на 19.01.19 в 19:07
Полицията арестува демонстрант на предишен протест в Париж.
Снимка: БТА

Френските власти отчитат спад на мобилизацията на "жълтите жилетки", които днес излязоха на десети пореден протест срещу икономическата и социална несправедливост и политиката на президента Еманюел Макрон, който им отговори с покана за национален дебат. 
До следобеднте часове в страната са протестирали около 27 000 души, според официалните данни.
Полицията разпръсна с водни струи демонстрантите край Дома на инвалидите в края на протестното шествие, което следобед обиколи центъра на Париж без големи инциденти. Около 7000 души са участвали в столичния митинг на днешната десета акция на "жълтите жилетки". 5000 са протестирали в Тулуза. Напрежение е имало и в Рен, където са ранени двама полицаи. 
Днешният ден беше тест за движението на "жълтите жилетки" след обявения тримесечен национален дебат от президента Еманюел Макрон за успокояване на социлното напрежение. Ако броят на участниците е намалял спрямоминаата седмица, протестиращите не крият скептицизма си относно резултатите от дебата, който определят като "комуникационна акция", "поза" и "маскарад". 
80 000 полицаи и жандармеристи охраняваха страната от безредици. в Париж са задържани двайсетина души. Журналисти от "Репортери без граници" също излязоха на протест срещу зачестилите нападения срещу техни колеги по време на акциите на "жълтите жилетки".     
 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна