Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петер Сиярто: Миграцонната криза е не е свършила, тя ще повлияе на евроизборите

Петер Сиярто - външен министър на Унгария
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В следващия Европейски парламент трябва да има силно антиимигрантско мнозинство. В противен случай Европейският съюз ще отиде в задънена улица, заяви в интервю за „Събота 150“ унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто. Той приветства възгледите на Полша и Италия, които също са решени да работят срещу проимигрантските сили в Европа.

В Унгария за днес е насрочен поредният протест срещу правителството, провокиран от т.нар. "робски закон". С него се разрешава на работодателите да изискват до 400 часа извънреден труд годишно от служителите си. Без да коментират съдържанието на текстовете, европейските наблюдатели реагираха остро на непрозрачния начин на приемането им.

Към Унгария вече е задействана процедура за липса на върховенство на закона и страната е заплашена от финансови санкции от Брюксел. В интервюто си пред Марта Младенова обаче Сиярто определи обвиненията като „обида“, нанесена заради антиимигрантските възгледи на Будапеща. Той допълни, че е „удовлетворен“ от факта, че част от европейските държави все пак не се подписаха под Пакта за миграция на ООН.

„Нашето основно притеснение е, че пактът за миграция създава погрешен контекст - сякаш миграцията е изконно човешко право. Това със сигурност не е така. Също така сме притеснени от факта, че се създава представата за миграцията като нещо изцяло позитивно. Пактът не споменава и дума за рисковете пред националната сигурност, породени от миграцията. В документа не е засегнат и въпросът за държавите, които нито искат да бъдат транзитни за миграционния поток, нито да приемат мигранти като страна - домакин. Реално, с пакта нелегалната миграция се приравнява с легалната. С това позитивно отношение се инспирират все повече мирационни вълни. Вместо да се концентрира върху спирането на тези вълни и оказването на помощ на хората там, където се намират, този пакт насърчава още и още миграционни потоци. Именно това трябва да бъде избегнато. По време на преговорите ние многократно представяхме тези аргументи. Аз съм удовлетворен от факта, че в крайна сметка девет държави - членки на Европейския съюз не се подписаха под пакта. Общо от Обединените нации представители на 40 държави не сложиха подписа си под документа.

- Смятате ли, че в следващите европейски избори това ще бъде и разделението на вота - според отношението на избирателите към въпроса с миграцията?

- Разбира се, именно така ще се случи. Според множество проучвания миграцията притеснява хората и те са убедени, че това е едно от най-големите предизвикателства пред Европейския съюз. Абсолютна лъжа е, че миграцонната криза е свършила, а с това и рисковете, които тя носи със себе си. Ако погледнете числата, ще видите, че броят на нелегалните мигранти в Испания е нараснал с 50 % само за една година. В Турция ръстът също е 50 %, а броят им е 265 000. В Кипър миграционният натиск също се е удвоил. Всички тези данни показват, че натискът все още съществува. В Европа се очертават два лагера, чиито възгледи са напълно противоположни. Има партии, държави и правителства, които съвсем ясно имат антиимиграцонен подход. Те са убедени, че Европа трябва да остане на европейците. Това означава, че съставът на европейското население не бива да се променя. Другият лагер е промиграциоен и иска Европа, в която държавите се отказват от своята национална идентичност и изобщо не държат на собствената си религия, история и културно наследство.

- Вярвате ли, че ще успеете да убедите и гражданите на други европейски държави предвид факта, че и Унгария, и Полша имат проблем с върховенството на закона и дори има започната европейска процедура заради това? Италия също не е в най-добрата си форма.

- Всъщност, ние нямаме никакъв проблем с върховенството на закона. Има дебат в Европейския съюз по този въпрос и ние се подложени на непрекъснато обвинения. Само че ние сме на власт от повече от осем години и повярвайте ми, ние печелим изборите с рекордна преднина. Ако хората не вярваха, че демократичните им права не са гарантирани, мислите ли, че щяха да гласуват за нас? Подобни обвинения са обидни за хората. Защо ние не зачитаме нито унгарците, нито италианците, нито поляците за достатъчно важни, за да вземат решения за собствената си държава? Ние сме на власт от 2010 година. При последните парламентарни избори вече бяхме управлявали държавата осем години. Хората бяха напълно наясно с нашите виждания; с начина, по който управляваме и съответно какво се случа в държавата. Бъдете сигурни, че ако имаше проблеми със спазването на закона, такава нация като унгарците, която се бори с всички средства за свободата си, нямаше да гласува за партия, която създава подобен негатив.

- Да се върнем към партньорството с Полша и Италия ...

- Ние с удоволствие работим с всички, които поставят националната сигурност като приоритет номер едно. Президентът Тръмп казва "Америка на първо място". Ние казваме "Унгария на първо място". В България може да кажете "България на първо място". Съответно и поляците могат да кажат "Полша на първо място". Това би било напълно коректно и легитимно. Националната сигурност е най-важният приоритет за унгарците и те изискват същото от правителството. Това е напълно нормално и правилно тяхно очакване - да се чувстват сигурни в собствената си държава и да знаят, че националните граници се пазят добре. Тези държави, за които ме питате, искат да има антиимиграционно мнозинство в Европейския парламент, което напълно съвпада с нашето искане. В момента абсолютно всички европейски институции подкрепят промиграционната политика, но ние искаме след изборите това да бъде изцяло променено.

- Вие казвате "Унгария на първо място", но страни като Германия и Франция казват "Европа на първо място".

- Ние имаме интерес от силен Европейски съюз също. Това е нашият основен търговски партньор. 79 % от износа ни е за страни от Европейския съюз. Германия е най-големият инвеститор в Унгария. В същото време има различни подходи как да направим съюза по-силен - нека го кажем: "Европейският съюз силен отново". Ние сме убедени, че подходът на федерализъм ще ни отведе в задънена улица. Няма как определени страни - членки да отслабват заради тази политика, а целият съюз да бъде силен. Той може да бъде силен, единствено ако всичките държави, които членуват в него, са силни. Ние вярваме, че за да бъдем силни, трябва да обърнем внимание на нашата собствена идентичност, на културата си. В момента обаче масово се налага мнението, че трябва да изоставим националната си идентичност и да бъдем преди всичко европейци. Ние ще влезем в този дебат. Единственото, за което съжалявам, че на него се гледа много емоционално и всеки, който е на различно мнение, получава клеймо, че е антиевропеец.

- Казвате, че Брюксел ни кара да "изоставим" идентичността си, но много експерти обръщат внимание, че Унгария изоставя своята демокрация... Орбан е сравняван с диктатор, страната се разкъсва от протести срещу правителството и заради т.нар. "робски закон", който не е приет след необходимия демократичен обществен дебат.

- Вижте, в демокрацията може да има протести. Това е същността на правото на сдружаване и на свободата на словото, на правото на изразяване на личното мнение. Всичко това трябва да се случва мирно, без насилите - и от двете страни. Сега - по отношение на нашия премиер. Министър - председателят на Унгария е най-демократичният политик в Европа. Защо ви го казвам? Той е депутат от 1990 година. Това са 29 години. Водил е политическата си организация на всички избори от 90-та година насам. Не може да ми посочите друг политик в Европа, който е останал, след като е изгубил избори. Повечето отиват в бизнеса. Някои германски политици стават членове на надзорните съвети на руски компании например. Нашият премиер е бил честен, водил е прозрачна политика и винаги се е грижел за страната си. Водил е своята политическа партия на осем вота. Печели четири и губи четири. Това изказване, че той не е демократичен, е пълна лъжа. Всъщност, това е обида - за него лично, за партията и за страната ни. Спечелихме 49,7 % от гласовете сами при гласували 70 % от хората. Имаме стотици хиляди гласове повече спрямо всички останали партии. Кой друг в Европа може да се похвали с подобни резултати? Честно казано, мисля, че има някаква ревност и затова той е подложен на такива обвинения.

- Винаги Унгария се е застъпвала за равното третиране. Защо обаче именно по един въпрос и то свързан с миграцията, страната направи стъпка встрани? Говоря за убежището на Никола Груевски.

- В Унгария единствената институция, която може да взема решения за даването на убежище, е Службата за имиграция и гражданство . Това е независим орган. Правителството няма прави и не бива да се меси в решенията на тази институция. Ето защо ние не можем да считаме този въпрос за политически. Той има изяло правен характер. Бившият министър-председател на Македония получи убежище, след като това беше решението на независимия орган. Освен това ние не сме променили по никакъв начин отношението си към Македония. Ние винаги сме подкрепяли много силно евро-атлантическия път на Македония и това се е случвало на висок глас.

- Да, но според македонския държавен прокурор Никола Груевски е напуснал страната нелегално. Това веднага го превръща в нелегален мигрант, а вие се борите именно срещу нелегалната имиграция.

- Начинът, по който той е напуснал Македония, е неизвестен за мен. Трябва да питате македонските власти как са пуснали или позволили на бившия премиер да мине през границата. Аз нямам никаква представа. За първи път бях запознат със случая, когато той се свърза с нашето посолство в Тирана. От Албания до Унгария той пътува с легални документи. Проверен беше шест пъти, защото мина три граници. Нали знаете - проверки се правят и от двете страни на границата. Граничните власти на Албания, Черна Гора и Сърбия провериха неговите документи. При нито една от тези проверки не е намерено нещо нередно. След това независимата служба по имиграция в Унгария реши да му даде убежище. Всеки намек, че Унгария е замесена в нещо нередно в този случай, е лъжа. Аз категорично отричам страната да е направила нещо нередно. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени