Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тони Николов: Президентът Макрон трудно ще успокои французите

Тони Николов
Снимка: БГНЕС

Задачата на френския президент Еманюел Макрон – да успокои френското общество е много трудна, не знам в каква степен е постижима. Със започналия национален дебат той се опитва да отрезви малко французите от плама им, от настроенията им, от недоволството им от живота и управлението. Това каза пред БНР Тони Николов - Тони Николов, главен редактор на портал "Култура", и прогнозира, че започнатият от президента национален дебат ще доведе до някакво уталожване на страстите.

„Трябва да се направят някакви усилия, най-малкото да се успокои малко френското общество. И то наистина да разбере как живее… Френското общество не се познава, но го виждаме и във Великобритания и в България – хора от различни прослойки, които не се познават взаимно“, каза Тони Николов в интервю за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

Според него Макрон разбира какво трябва да направи, защото в посланието си до французите им пише, има териториална, икономическа, социална и демографска фрактура във Франция, счупване между населението.

В инициирания от него Голям национален дебат, който трябва да продължи 2 месеца - малко преди изборите за Европейския парламент четири са набелязаните основни теми - данъци и бюджетни разходи, реформи в държавната администрация, околна среда, бъдещето на демокрацията и на гражданските права.

„Сегашните дебати противоречат на програмата на Макрон, който казваше, че той и премиерът Едуар Филип ще провеждат програмата, с която са избрани. Изведнъж няколкостотин хиляди души излязоха на улиците и сега виждаме опит да бъдат чути хората“, каза Тони Николов, който е бивш главен редактор на Радио Франс Ентернасионал - България.

Той вижда по-сериозен проблем от личните рейтинги на президента и водещите политици, тъй като последни проучвания показват, че 70% от французите нямат доверие на своите депутати. Но почти същия процент смятат, че няма да има резултат от националния дебат.

Тони Николов каза, че мнозина французи и наблюдатели правят сравнения между събитията по време на Френската революция 1789 г. и през 2019 г., защото Макрон, който стана президент с висок резултат, много бързо бе изправен пред един „бунта на санкюлотите“. „Срещу него излезе една друга Франция, с която той не знае как да намери диалог“.

„Освен това на събитията от 1789 г. подсещат и част от решенията. Сегашният Голям национален дебат напомня процедурите, които един друг ръководител на Франция – Луи XVI начева. Те са следните: на гражданите се дават едни тетрадки, по-скоро книга, за жалби и оплаквания, които се отварят в големите градове и по-малките населени места и гражданите записват. Изглежда е клокочело…“.

По думите му сега процедурата горе-долу е някак сходна и Франция се връща към наследството на революцията, по-скоро на Просвещението, към процедури, приписвани на Жан-Жак Русо и това, което швейцарците практикуват – т-нар. партиципативна демокрация.

„Винаги съм смятал, че тези големи теми – случващото се във Франция, във Великобритания (с референдума за Брекзит и съпътстващата го криза - б.р.), са важни за българските граждани, за да разберем собствените си проблеми, а те са удивително сходни“, каза Тони Николов.

Чуйте цялото интервю в звуковия файл

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!