Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шуменци протестираха срещу изискването да имат винетки, за да стигат до града

Жителите на шуменските квартали Макак и Мътница излязоха на протест срещу винетките. В 12 часа те се събраха на входа на квартал Макак и блокираха за 5 минути пътя за село Царев брод.

Първоначално протестиращите имаха намерение да затворят за час кръговото кръстовище на пътя София-Варна, но от АПИ не им разрешиха да затворят републикански път.

"90% от хората в квартала работят в Шумен и не е редно, след като се водим квартал на града, да плащаме винетки", заявиха хората.

В разговори между кмета на общината Любомир Христов и представители на Агенция "Пътна инфраструктура" е станало ясно, че има вариант, при който изискването за винетки за отсечките към шуменските квартали може да отпадне.

Протестиращите заявиха, че очакват адекватно решение в най-скоро време. Те се надяват, че на сесията на Общинския съвет в края на месеца ще бъде одобрено становище до Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Оттам очакват табелите за края на Шумен да бъдат поставени при изходите на кварталите и така няма да се налага да ползват винетки. По време на недоволството хората от Макак поискаха и оставката Димитър Ковачев - директор на Областното пътно управление в Шумен.

В неделя ще има нов протест. Той ще бъде отново по обед, но в центъра на Мътница.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени