Eмисия новини
от 15.00 часа

Спецсъдът остави в ареста петимата задържани за финансиране на тероризъм

| обновено на 20.01.19 в 17:59
Днес Спецсъдът гледа мярката за неотклонение за петима души, арестувани в акция против тероризма.
Снимка: БГНЕС

Специализираният съд остави в ареста петимата задържани под стража в петък в акцията срещу международния тероризъм. Днес беше гледана мярката за неотклонение при закрити врата. Досъдебното производство продължава своя ход, съобщи наблюдаващият прокурор в Специализираната прокуратура Евгения Станкова.

Обвиненията са за финансиране на тероризъм и членуване в група, която си е поставила за цел извършване на тероризъм, обяви прокурор Станкова:

"Те са направо с повдигнати обвинения по глава Първа от особената част на НК и касаят престъпления против републиката по две обвинения, всяко едно от които по смисъла на нашето законодателство е тежко, умишлено. За първото законодателят предвидил наказание от 3 до 12 години, за второто - до 12 години лишаване от свобода. Към настоящия момент едно от лицата е извън територията на нашата страна, така че по отношение на него ще бъдат предприети съответни мерки. А чужденец е и към настоящия момент мога да кажа, че се преценява чисто в международен аспект какви действия трябва да бъдат предприети".

Групата в отделните периоди на тази една година, в която е действала, е различна на брой, но лицата са тези, към които има обвинения. Използвани са две чейндж бюра на територията на София за дейността, има активност и в други градове. Предстои конкретизация кой какво точно е извършвал. Не е повдигнато обвинение към ръководител на групата, но има основно активно действащо лице. Именно то пожела защитата на договорените адвокати - двама, и служебният защитник беше освободен. Финансирането на терористичната организация е извършвано по 2 начина, добави Станкова:

"Финансирането на тези терористични организации е извършвано по два начина: единият начин е с небанкови парични преводи на суми в особено големи размери, а другият начин е чрез закупуване на автомобили, прекарването им през граница и предоставянето им на територията на Сирия".

Предстои да се доизяснява участие и на други лица и да се конкретизират обвиненията. Ще се установява имуществото на лицата, сметки в банки. Претърсвано е в 2 чейнджбюра в София, има действия и на територията на други градове в страната.

Шестима души бяха привлечени като обвиняеми след акцията за разбиване на група за международен тероризъм, съобщи за "Хоризонт" говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова. Става дума за българка и за петима сирийци, които са пребивавали легално в България. Единият от тях все още не е задържан и е обявен за международно издирване.

Обвиненията към всеки от престъпната група са две - първото е, че групата е извършвала небанкови парични операции по метода "хавала", при който парите се оставят при посредник в една държава и се взимат от втори човек в чужбина,  а второто обвинение е за подготовка на терористични атаки в чужди държави, уточни Арнаудова:

"Те са обвинени за две престъпления против републиката. Едно от престъпленията е за това, че са действали по различен начин в периода от началото на 2016 г. до 18.01.2018 тази година, за да осъществят не пряко, а именно косвено, финансиране на терористична организация, която действа на територията на други държави. Информацията, с която към този момент разполагаме, е, че в резултат на действията на тази група към този момент сме документирали над 25 000 000 евро, които са били трансферирани през членовете на групата към терористични организации в чужбина и над 100 автомобила, леки, които са били транспортирани от България до сирийските територия.

Второто обвинение, което е повдигнато е за това, че са участвали и са членове на група, която си е поставила за цел извършване на действия по глава 1 от Наказателния кодекс, а именно финансиране - пряко или косвено - на терористична организация.

Шестото лице е привлечено като обвиняем в негово отсъствие, задочно. Той се издирва и е мъж от сирийски произход. Всички чужди граждани пребивават на законно основание на територията на страната. Трима от тях са с статут на временно пребиваващи. Двама от тях са постоянно пребиваващи чужденци в България".

Общо 43-ма бяха арестувани в петък по подозрение, че са част от престъпна схема за финансиране на тероризъм чрез системата за превод на пари, известна като "хавала".

Сред задържаните има български и чужди граждани, а за ръководител на групата е сочен временно пребиваващ у нас сириец.


Още от