Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Български вестници
Снимка: Ани Петрова

Български хакери предлагат, в първия виртуален магазин от този вид, да проникнат през паролата на електронните пощи на хора и фирми или да преодолеят всякаква защита. Това е водещата тема на "Телеграф" днес.

Киберпредприемачите са създали сайт, на който предлагат всякакви услуги, сред които и сриване на сайтове. Рекламират се като единствените в България, чрез техния сайт всеки може да наеме, анонимно, професионален хакер.

"Телеграф" цитира публикувана в сайта на социалното министерство стратегия за възрастните хора, в която се прогнозира, че след 40 години у нас всеки трети българин ще е над 65 години.

"Текущата демографска ситуация се характеризира с продължаващо намаляване и застаряване на населението, ниски нива на раждаемост и високи нива на обща смъртност", пише в стратегията. Предвиждат се мерки, за да се използва потенциала на възрастните хора и да им се осигурява работа.

"24 часа" допълва мрачната статистика с данните, че всеки трети българин е в лошо психично здраве. Вестникът цитира споменатата вече стратегия на социалното министерство за възрастните хора, но акцентира върху факта, че делът на хората над 55 години с психични проблеми у нас е с 11 на сто над средния за европейския съюз. При население на страната от малко повече от 7 млн. души, 2 млн. и 500 хил. са на възраст над 55 години.

По повод предстоящото утре рано сутринта лунно затъмнение "24 часа" предлага коментар на  кинорежисьора и астролог Стилиян Иванов. Малко след 7 ч. в понеделник ще е пълнолуние и лунно затъмнение в знака Лъв, то ще ни направи по-неспокойни и по-емоционални, казва той.

Стилиян Иванов подчертава, че единствено от нас зависи как ще ни се отрази този природен феномен и съветва да използваме момента и да примирим в себе си разума с чувствата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!