Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Петков: Процедурата за самолетите да бъде анулирана, защото изолира „Рафал“ и „Еврофайтър“

Ноев: В доклада, изработен от Радев, беше оставен само "Грипен“ и не чух АБВ да поставя въпроса

Румен Петков (л), Диана Янкулова и Бойко Ноев (д) в студиото на "Хоризонт"
Снимка: Светослава Кузманова, БНР

Няма как да летим на нещо, което не се произвежда и няма как да летим на нещо, което няма завод, който ще го произвежда. Такъв завод няма! „Местене“, „преместване“, „наместване“ - това е терминологичен апарат. Такъв завод няма!“
     

Това каза за БНР председателят на политическа партия АБВ  Румен Петков по повод решението на НС да даде мандат на МС за преговори със САЩ за закупуване на изтребители Ф-16 блок 70. Офертата на САЩ изисква еднократно заплащане на целия пакет след подписване на договора, а тази на Швеция  - петгодишна схема за плащане, а като опция се предлагат и 10-годишна схема за разсрочено плащане, изтъкна той, като се позова на правителствен доклад от декември. От партията настояват процедурата да бъде анулирана:

"Когато парламентът е приел юни месец едни правила, които се измерват в милиарди, и декември или януари пренаписва тези правила, това е унизително! Аз също говоря с летци и не считам, че те са силно въодушевени да летят на самолет, който не е произвеждани и който го няма, самолет от който всички се отказват. Ф-16 излиза от въоръжение. Самолет, който сме изучавали 70-те години в нашите военни училища…".

"Докладът на двамата министри е повод процедурата да бъде анулирана, защото тази процедура изолира два самолета - френските „Рафал“ и „Еврофайтър“. Нямаме подадени оферти, защото тези две компании са изолирани с рамката, която ние сме задали – НС задава рамка, за да не допусне определени участници в надпреварата. След като ни ги е допуснала и ги е изолирала, ние променяме рамката, за да отидем на нещо, което не отговаря на закона, пише в доклада на двамата министри“.

Петков изтъкна, че до 1990 година, България е имала 300 летателни средства, от които 136 самолета.  Той изтъкна, че и в момента имаме самолети, които не летят, защото поддръжката им е много скъпа и подчерта, че лететелните часове с Ф-16 са по-скъпи от тези с конкурентните самолети.

Бившият министър на отбраната в две правителства и посланик на България в Брюксел и НАТО Бойко Ноев коментира за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“:

„Аз си спомням, че АБВ беше член на правителството, имаше представители в парламента и даже си спомням, че генерал Михов от АБВ беше председател на Комисията по отбрана. Тогава беше внесен първият доклад, изработен от Румен Радев, тогава генерал, когато бяха отрязани всички и беше оставен само „Грипен“… Тогава не чух АБВ да поставя въпроса, защото са отрязани други самолети. Малцина обръщат внимание на причината защо „Грипен“ се изтегли от конкурса в Белгия миналата година. Те официално заявиха, шведското правителство, че не могат да доставят изтребител и то по-съвременен „Грипен“ на Белгия, защото техният статут на неутрална държава не позволява те да отговорят на изискванията на НАТО-вската държава Белгия. Тук е заровен заекът - Швеция е една неутрална страна, която колкото и добра техника да произвежда, тя не може да отговори на изискванията на един военен съюз, какъвто е НАТО“.

Според Ноев, решението на НС да даде мандат на правителството да преговаря със САЩ извън първоначалните условя на процедурата не е отстъпление:

„Съвсем нормално е, когато в една сложна процедура - по придобиване на самолет, да кажем,  а това ще се случи скоро с бронираната машина и с корабите, бъдете сигурни - парламентът отчете развития, които са се случили и да поправи своите грешки. А основната грешка на управляващата класа, включително и на хората в парламента е, че те абдикираха от своите отговорности в участието в този процес от самото начало и делегираха тези права на малка група офицери от ВВС, навремето ръководна от генерал Радев и тясна група специалисти около него, на които бяха възложени задачи, които далеч надхвърляха техните отговорности и заплата. Тези хора с чиста съвест поеха тази задача, но я докараха донякъде, докъдето очевидно не можаха да надхвърлят своето и експертното, и политическо ниво. Когато политиците се сетиха, че тази работа не е като онази работа, не беше честно те да сочат с пръст към Радев. Той не е виновен, той е свършил това, което му е възложено. Знам аргумента на генерал Радев защо бързаше със самолет -  именно заради това, че политическата класа всячески забавяше развитието на този процес и българските самолети бяха на път да паднат. Съвсем друг е въпросът дали генерал Радев е бил прав, когато под негово ръководство този процес се е отплеснал в едни чисто експертни и в края на краищата необективни критерии“.

Ноев изрази надежда, че след преговорите със САЩ ще има „значително намаляване на разходите, които България би дала“. Той изтъкна, че от преговорите са били „изолирани“ не само „Рафал“ и „Еврофайтър“, но също и „руските производители, китайските и Северна Корея“. Бившият министър подчерта, че при съмнения за законността на процедурата от партия АБВ могат да сезират Прокуратурата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!