Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВТУ отбелязва деня на Св. Евтимий - патриарх Търновски

Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Великотърновският университет отбеляза днес деня на Св. Евтимий - патриарх Търновски. Преди 16 години в двора на университета започна строежът на храм, носещ името на книжовника и светеца. Днес той се руши преди да е завършен.

През последната година по храма не е правено нищо, защото починаха основните дарители и двигатели на националната кампания за изграждането на черквата, носеща името на Св. Евтимий, патриарх Търновски. Храмът е в строително скеле, а хоросанът и тухлите от грубия строеж са започнали да се рушат, вътре на много места тече.

Ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов:

“Пари има, не е въпросът в парите. От благотворителните акции са събрани около 100 000 лева. Проблемът е с тази ламарина, която е отгоре за кубетата на църквата. Не може да се прави другото, докато не се затвори отгоре“.

Иконографи и богослови коментираха:

“Всичко се корени в това, че нямаше много ясна стратегия от самото начало как да протече построяването. Трябва да се изпълнят още доста довършителни неща. Ако е рекъл Господ, в близкото бъдеще ще бъде довършен“.

Преди да отслужи празничната литургия великотърновският митрополит Григорий заяви:

“Първото нещо е молитвичката да имаме. Имаме ли го вече в груб строеж храма - имаме го. Искаме ли да служим - ще служим“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени