Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В България все още няма действащ медицински стандарт за акушерство и гинекология

Снимка: БГНЕС

В България все още няма действащ медицински стандарт за специалността акушерство и гинекология, а според статистиката, тази специалност е сред трите, които провокират най-често съдебни спорове. Това съобщиха от Мрежата за съвременна родилна помощ. Ден преди празника на родилната помощ от Мрежата започват кампания за популяризиране на актуалните препоръки на Световната здравна организация за водене на неусложнено раждане.

Целта на кампанията е да популяризира научно доказани практики, които подобряват, както клиничния, така и емоционалният резултат от раждането.

"В центъра на всичко е уважението към раждащата жена".

Всяка раждаща жена има право на придружител, на обезболяване, на информирано съгласие са сред останалите препоръки. Именно заради липсата на добра комуникация уважение и адекватно информирано съгласие  възникват голяма част от съдебните спорове в акушерството и гинекологията, каза адвокат Мария Шаркова. Тя припомни, че в тази специалност у нас цари нормативен хаос и даде пример с историята на бременността.

"В няколко нормативни акта се посочва, че тя е утвърдена с една бланка, но никой, никога не е виждал точно с какво е утвърдена. Документът, с който е утвърдена тази бланка, никой не знае къде се намира".

Подробности от кампанията ще се намират на страницата на Фейсбук на мрежата за съвременна родилна помощ.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени