Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Кунчев: Много е вероятно тази или най-късно другата седмица да се достигне пикът на епидемията

Грипна ваканция има в почти 600 училища и детски градини в страната

| обновено на 21.01.19 в 12:56

Общо 593 училища и детски градини в страната остават затворени днес заради грипна ваканция. До утре е удължена грипната ваканция в областите Бургас, Стара Загора, и Шумен. В областите Пазарджик и Ямбол учебните занятия са спрени до сряда включително. Затворени остават училища и в областите Смолян и Перник, както и някои учебни заведения в област Варна и в община Самоков. 

От вторник до петък е обявена грипна ваканция за град Пловдив 

Грипна ваканция е обявена до края на седмицата за всички училища в Област Добрич, съобщиха за БНР от Регионалната здравна инспекция. През изминалата седмица – 14-20 януари, регистрираните заболели в областта са 225, а заболяемостта 265,99 на 10 000. 

Обявена е епидемия в 8 области. Пикът ѝ все още не е достигнат, твърдят здравни експерти. Те препоръчват да се избягват затворени пространства, където се събират повече хора и помещенията да се проветряват често. 

Засега София е с данни около средните за страната – малко под 180 заболели на 10 хиляди души, а в София-област делът на болните е малко повече. 

Много е вероятно тази или най-късно другата седмица да се достигне пикът на епидемията, каза в интервю за предаването "Хоризонт до обед" д-р Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор. До момента епидемията е обхванала около 1/3 от страната, посочи той и обясни:

"Днес и утре се събират щабовете в почти всички областни центрове, ще разгледат данните, не само заболеваемостта. Ние имаме предвид и отсъствията от училище, търсенето на медицинска помощ и при общопрактикуващи, и при специализираните кабинети, в "Бърза помощ", а също така и търсенето на лекарства. Това са все показатели, които ни ориентират къде се намираме, но така или иначе много вероятно тази или най-късно другата седмица да достигнем пика на епидемията, така че и нови области – за момента са 8 все още, горе-долу една трета от страната е обхваната. Техният брой ще продължи да расте.

Средните цифри за цялата изминала седмица показват, че заболеваемостта вече достигна 190 на 10 хил. В първите засегнати области, като Пазарджик, Силистра, Бургас – там продължава да е доста висока – над 300 -350 на 10 хил. В други области, които все още са в началото, заболеваемостта се движи около 100-120. При грипа нещата са много динамични. Развитието на епидемията е в състояние да промени тези цифри дори в рамките на 24 часа“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!